Plat a mzda není totéž. Veřejnost tento rozdíl moc nechápe. Foto: koláž ZD

Zaměstnavatelé odmítají zavedení platů i do soukromých nemocnic

Zaměstnavatelé odmítají požadavek odborů na zavedení stejného odměňování ve veřejných a soukromých nemocnicích. Považují to za zasahování do řízení zdravotnických zařízení, mohlo by to deformovat zdravotnický trh práce. Unie zaměstnavatelských svazů, Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR to včera uvedly ve společném stanovisku, které zaslaly ČTK.

„Stát jednou umožnil privatizaci zdravotnických zařízení, a tím vytvořil podnikatelské prostředí ve zdravotnictví. Zavedení jednotného systému odměňování by zcela zpochybnilo celý dosavadní vývoj a znamenalo by zásadní omezení tohoto podnikatelského prostředí,“ uvedly tři zaměstnavatelské organizace.

Zdravotníci v soukromých zařízeních dostávají mzdu a ve veřejných plat. Odboráři si stěžují na to, že se v privátních nemocnicích vydělává méně a nepřidává se, jak stanovuje vláda. Žádají zavedení platových tabulek i do soukromého zdravotnictví. Podle Unie zaměstnavatelských svazů to ve svých pracovních materiálech zvažuje i ministerstvo zdravotnictví jako téma do diskuse o možnostech stabilizace resortu.

Podle zaměstnavatelů by sjednocení výdělků znamenalo „návrat do období před rok 1989“ a nerovný přístup jednotlivých poskytovatelů péče. Změny neumožňuje ani nynější systém úhrad, uvedli šéfové tří zaměstnavatelských organizací. Zavedení platů jen do soukromých nemocnic, a ne do jiných typů zdravotnických zařízení, označili za diskriminační.

Pokud podle zástupců zaměstnavatelů vedení nemocnice stanoví příliš nízkou mzdu, nesežene pracovníky. Bude pak muset výdělek zvýšit, aby personál zajistilo. Mzda je navíc motivační nástroj, odráží i výkon pracovníka.

„Ten, kdo hospodaří, by měl mít možnost i řídit. Mzdy tvoří největší nákladovou složku a zavedením jednotného systému odměňování ve zdravotnictví se zásadně omezí možnost řízení,“ uvedly komora, unie a svaz. Podle nich by ke zvyšování mezd mělo sloužit vyjednávání a kolektivní smlouvy. Jen zvyšování výdělků nedostatek lékařů a sester nevyřeší, nutné je zajistit víc absolventů škol, míní zaměstnavatelé.

-čtk-