Nejen sportovní svět zachvátila panika. Přitom virus zika zdaleka není tak nebezpečný jako celá řada jiných, včetně chřipky. Foto: Koláž ZD

Chřipka je horší než zika. Sportovci se olympiády bojí zbytečně

Na letní olympijské hry do Ria nepojedou čeští tenisté Tomáš Berdych a Karolína Plíšková. Obávají se nákazy virem virem zika. Svou účast zrušili také další tenisté Dustin Johnson a Simona Halep nebo golfisté Jason Day a Rory McIlroy. Ale opravdu by start na olympiádě znamenal ohrožení jejich zdraví a budoucích sportovních úspěchů?

 

Zlí jazykové tvrdí, že za oznámením tenisty Tomáše Berdycha, že se neúčastní letních olympijských her, které hostí brazilské Rio de Janeiro, nejsou ani tak obavy z viru zika, jako spíš jeho vlastní nejistota ohledně sportovního výkonu. On sám to ale vidí jinak: „Vzhledem k tomu, že jsem nedávno založil rodinu, je omezení zdravotních rizik vůči mým nejbližším prvořadou prioritou. Omlouvám se všem, kterým moje rozhodnutí způsobilo zklamání. Věřím, že když mé důvody hlouběji zváží, pochopí, že jsem tak učinil z odpovědnosti vůči své rodině,“ uvedl tenista ve svém prohlášení pro média. Krátce po něm se rozhodla nejet na olympiádu také tenistka Karolína Plíšková: „Omlouvám se ze stejných důvodů jako Tomáš Berdych. Taktéž sdílím obavy z možných důsledků nakažení virem zika,“ sdělila sportovkyně ČTK.

Ve svých obavách nejsou čeští tenisté sami. Svou neúčast již dříve oznámil jeden z nejlepších tenistů světa Američan Dustin Johnson: „Nebylo to pro mě snadné rozhodnutí. Ale moje obavy z viru zika nemohou být ignorovány. Cítím, že by bylo nezodpovědné vystavit sebe i svou rodinu riziku,“ napsal v prohlášení pro média. Nestartovat na olympiádě se rozhodla také rumunská tenistka Simona Halep, která na svém facebookovém profilu oznámila: „Rodina je pro mě příliš důležitá a já je nemohu vystavit riziku poté, co moje tenisová kariéra skončí.“ Zdravotní důvody „včetně obav z viru zika“, označil za důvod své neúčasti také kanadský tenista Milos Raonic. „Důvody mého rozhodnutí jsou mé obavy z možného přenosu z viru zika a potenciální rizika, která může představovat pro budoucí těhotenství mé ženy a další členy naší rodiny,“ zdůvodnil své rozhodnutí australský golfista Jason Day, který patří ke světové špičce. Startovat nebude ani další špičkový golfista, Ir Rory McIlroy: „Moje zdraví a zdraví mé rodiny má přednost před vším ostatním. I přesto, že riziko nákazy virem zika považováno za nízké, nejsem ochoten toto riziko přijmout,“ popsal své důvody fanouškům.

Strach z infekce údajně panuje ve sportovní redakci britské společnosti BBC. Britské bulvární deníky The Sun a The Daily Mail dokonce spekulovaly o tom, že účast na olympiádě odmítl známý reportér Richard Conway. „Samozřejmě, že vedení nemůže nikoho nutit, a také to nemá v úmyslu, protože jde o tak citlivé téma, ale je to pro ně hotová noční můra,“ sdělil novinám zdroj obeznámený se situací v redakci. Odjet do Brazílie prý odmítli i další novináři a další je mohou následovat. BBC je přitom jedinou britskou televizní a rozhlasovou stanicí, která v zemi nabídne nezpoplatněné vysílání z dějiště olympijských her.

Spíš vás srazí auto, než se nakazíte virem zika

Mnohem pragmatičtější postoj zaujal před nadcházejícími olympijskými hrami legendární jihoafrický golfista Gary Player, který je ve svých osmdesáti letech také kapitánem golfového týmu své země. Podle něj je nepochopitelné, že současní špičkoví hráči odmítají účast na olympiádě v okamžiku, kdy se poprvé po 112 letech golf vrací na program her. „Všichni jsme tvrdě pracovali, aby se golf dostal na olympijské hry. Myslím, že profesionální golf by měl být vyřazen z her… Měli by nás vyměnit za amatéry, kteří si váží toho, že mohou reprezentovat svou zemi,“ prohlásil v rozhovoru pro americkou televizi Foy News. „Se svými 18 vítězstvími na nejprestižnějších turnajích a 165 výhrami na dalších turnajích bych býval dal cokoliv, kdybych mohl získat olympijské zlato. Klidně bych vzal člun a vesloval, abych se dostal na olympiádu. Výmluva na ziku je chabá. V některých amerických státech máte ziku už teď. Máte větší pravděpodobnost, že vás zastřelí puškou nebo vás v Americe srazí auto než, že dostanete virus zika,“ prohlásil rezolutně.

Obavy z infekce virem zika a možných následků se snaží mírnit také americký zpravodajský portál Vox.com. Pravděpodobnost nákazy je totiž malá, byť brazilské úřady pro jistotu doporučují návštěvníkům her, aby používali repelenty a nosili oblečení zakrývající co největší část těla. Stejně tak doporučují, aby v případě sexuálního styku používali kondom. Právě šíření při pohlavním styku, a to jak mezi muži a ženami, tak muži a muži, při vaginálním, orálním i análním styku se může stát pro virus způsobem, jak se ještě více rozšířit. I přesto všechno ale zika neznamená vážnější nebezpečí pro většinu populace. „U čtyř z pěti osob nezpůsobuje virus žádné příznaky. Zbývající pětina, která onemocní, má obvykle mírné projevy nemoci, jako je zvýšená teplota, bolesti těla a hlavy, zarudlé oči a svědivá vyrážka. Komplikace způsobené virem se zdají být u dospělých velmi vzácné,“ uvádí portál Vox.com.

Vážné následky má infekce pouze u těhotných žen, u kterých může způsobit řadu vývojových vad plodu. Nejvyšší riziko pak infekce znamená pro těhotné v prvním trimestru. Podle údajů amerického Centers for Disease Control and Prevention je však riziko přenosu viru mezi matkou a dítětem poměrně vzácné a dochází k němu u jednoho ze sta těhotenství. V zájmu veřejného zdraví však úřad radí těhotným ženám, aby necestovaly na olympijské hry. Párům, které plánují v brzké době početí potomka, pak doporučuje konzultaci s lékařem před cestou. K dalším doporučením patří používání kondomu při sexuálním styku nebo sexuální abstinenci po dobu osmi týdnů, pokud byla infikována žena, až šesti měsíců, pokud byl infikován muž, aby nedošlo k možnému ohrožení plodu. Toto období není nutné dodržovat v případě negativního výsledku testu na protilátky proti viru zika.

Preventivní opatření přijal i český olympijský výbor a ministerstvo zdravotnictví. Všichni olympionici a členové jejich doprovodu budou zhruba tři týdny po návratu z her otestováni na přítomnost viru zika. „Situaci vůbec nepodceňujeme, uděláme vše pro to, abychom sportovce nevystavili riziku. Poslední zprávy Světové zdravotnické organizace a organizátorů z Ria naštěstí mluví o tom, že s příchodem zimního počasí na jižní polokouli počet nakažených virem dramaticky poklesl,“ popsal agentuře ČTK Martin Doktor, šéf českého týmu. Sportovci budou mít k dispozici také speciální repelenty. Mezinárodní olympijský výbor pak uklidňuje návštěvníky her i sportovce tím, že je v úzkém kontaktu s místními úřady a situaci bedlivě sleduje. V srpnu by vzhledem k chladnějšímu a suššímu počasí měl být výskyt komárů, kteří infekci přenáší nižší.

Zkontrolujte si před cestou očkování

Zika, i přes značnou mediální pozornost, není největším zdravotním rizikem spojeným s návštěvou olympijských her. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje v předstihu alespoň dva týdny zkontrolovat platnost očkování proti zarděnkám, spalničkám a dalším infekčním chorobám a případně se nechat přeočkovat. „Základem pro přípravu na cestu do Brazílie je očkování proti nemocem, které se vyskytují i v Evropě včetně České republiky tj. virová hepatitida A i B, meningokoková meningitida, u starších a chronicky nemocných proti pneumokokům, případně i proti černému kašli. K tomu se doporučuje vakcinace proti břišnímu tyfu, i když riziko nákazy přímo v hlavním dějišti her nebude příliš vysoké. Pokud návštěvník plánuje navštívit i jiné části země než Rio de Janeiro, například hlavní město, vodopády Foz do Iguacu nebo Amazonii, je vhodné očkovat se i proti žluté zimnici a podle specifického rizika zvážit i očkování proti vzteklině,“ doporučuje docent Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier.

European Centre for Disease Prevention and Control pak vyhodnotilo míru rizika spojenou s virem zika jako „nízkou“. Střední riziko pak podle úřadu představují gastrointestinální infekce, ať už v podobě otravy jídlem, nákazy noroviry, salmonelami, bakteriemi z rodu Campylobacter a E.coli. Vůbec nejvyšší riziko pro cestovatele je pak chřipka a to vzhledem ke skutečnosti, že doba konání her se kryje s chřipkovou sezónou v zemi. „Je mnohem pravděpodobnější, že si lidé přivezou domů chřipku než virus zika. Chřipka je navíc mnohem nebezpečnější chorobou,“ uvedl pro portál Vox.com John McConnell, editor žurnálu Lancet Infectious Diseases. Na chřipku pak každoročně v USA umírá okolo 30 tisíc osob, zatímco virus zika způsobil pouze jedno úmrtí.

Ludmila Hamplová