Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde až do tohoto týdne šéfoval Roman Prymula dostane nového ředitele. Prymula se ovšem nadále má věnovat projektu kliniky čínské medicíny. Foto: FNHK

Kandidáti na šéfa Fakultní nemocnice Hradec Králové se mohou hlásit do 15.července

 

Kandidáti na místo ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové se mohou hlásit do 15. července, předložit mají například profesní životopis či návrh koncepce řízení nemocnice. Uvádí to web ministerstva zdravotnictví. Výběrové řízení ministerstvo vyhlásilo poté, co ministr zdravotnictví ve čtvrtek s okamžitou platností odvolal kvůli střetu zájmů z funkce dosavadního ředitele Romana Prymulu.

Podle ministerstva hlavním důvodem odvolání Prymuly byla skutečnost, že „v pozici ředitele veřejné fakultní nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed s. r. o., kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera“. Prymula, který v čele nemocnice stál od 1. října 2009, tvrzení ministerstva odmítá a hodlá se bránit právní cestou.

Ministerstvo po uchazečích požaduje vysokoškolské vzdělání v oblasti lékařství, ekonomie nebo práva, pětileté zkušenosti v řízení a ekonomice zdravotnictví a zkušenosti s vedením a řízením zaměstnanců. Žádá mimo jiné i výborné komunikační a prezentační dovednosti. Zájemci mají k přihlášce připojit například prohlášení o jiné výdělečné činnosti.

Statutární zástupkyní Prymuly v čele nemocnice je ekonomická náměstkyně Jitka Šmehlíková, celkem vedení nemocnice tvoří deset náměstků. Prymula v čele nemocnice například připravoval výstavbu kliniky čínské medicíny. Hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) v dnešním vydání Mladé fronty Dnes (MfD) uvedl, že doufá, že jeho odvolání budování kliniky neohrozí. „Ty věci jsou tak daleko, že by neměly záviset jen na osobě jednoho ředitele, proto předpokládám, že přípravy budou pokračovat,“ řekl Franc.

-čtk-