Antraxová léze na krku. Foto: Wikipedia

Na severozápadní Sibiři se mezi pastevci šíří sněť slezinná, čili antrax

Nejméně 13 lidí, převážně dětí, museli včera hospitalizovat zdravotníci na Jamalském poloostrově na severozápadní Sibiři. Příčinou je podle ruské agentury TASS rozšíření sněti slezinné (antraxu), těžkého bakteriálního onemocnění, jímž trpí zejména hospodářská zvířata. Nákaza u lidí byla v Rusku zaznamenána poprvé za 75 let.

 

Choroba se rozšířila ve stádech místních pastevců, kteří už přišli o více než 1500 kusů zvěře. Do infekčního oddělení nemocnice ve městě Salechardu, centru Jamaloněneckého autonomního okruhu, byli povoláni odborníci z Moskvy, kteří pečují o nemocné. Čtyřiadvacet hodin je v pohotovosti letecká zdravotnická služba, ve čtvrtek má začít plošné očkování.

Rozšíření nemoci podle zdravotníků vyvolalo neobvykle teplé počasí, kdy se teplota v tomto severském regionu nezřídka pohybuje kolem 35 stupňů Celsia. Z ohniska nákazy byli evakuováni pastevci jeleních stád a oblast byla uzavřena.

Antrax je vysoce infekční onemocnění, vyskytuje se v plicní, střevní a kožní formě. Bakterie se staly surovinou pro výrobu biologických zbraní, které se vyráběly v řadě zemí včetně bývalého Sovětského svazu.

-čtk-