Do armády budou moci nově vstoupit i ti, kdo do nynějška nesplňovali zdravotní podmínky. Podle nové vyhlášky posuzující lékař rozhodne, zda je adept na vojenskou službu schopen, schopen s omezením nebo neschopen. Foto: Wikipedie

Nová zdravotní vyhláška pustí do armády více zájemců

Nová zdravotní vyhláška ministerstva obrany umožní vstup do armády i specialistům, kteří dosavadní náročné zdravotní podmínky nesplňovali. Ministerstvo normu poslalo do meziresortního připomínkového řízení, vyjadřovat se tak k ní mohou jednotlivé úřady. Měla původně platit od začátku července společně s balíkem další branné legislativy. Ministerští úředníci to ale nestihli, nový termín platnosti je stanoven na říjen.

Dosavadní vyhláška podle obrany „terminologicky i věcně“ neodpovídala požadavkům i změnám zákonů. Vedení armády se například nelíbilo to, že dosavadní norma plošně odmítala zájemce o vojenskou službu, kteří měli sníženou zdravotní způsobilost. Armáda tak nemohla přijmout nováčky na speciální pozice například počítačových expertů nebo lékařů, u kterých požadavek na vynikající zdravotní stav není odůvodnitelný. Vyhláška přitom umožňovala zůstat ve službě vojákům, kterým se během let služby zdravotní stav zhoršil, i když na tom zdravotně byli podobně jako odmítnutí nováčci.

Podle nové vyhlášky tak posuzující lékař rozhodne, zda je adept na vojenskou službu schopen, schopen s omezením nebo neschopen. „Služební orgán následně u uchazečů schopných nebo schopných s omezením rozhodne podle potřeb resortu obrany o přijetí nebo nepřijetí uchazeče do služebního poměru, nebo do aktivní zálohy,“ uvádí doprovodný materiál vyhlášky. „Podstatně se tak rozšíří nabídka zejména pro některé specialisty. Zvýší se nároky a adresnost personální a velitelské práce,“ dodali ministerští úředníci.

Zároveň ale podle nich byla zohledněna skutečnost, že zdravotní způsobilost vojáka je vždy spojena s dopadem na kolektiv, „který by neměl být vystavován potencionálnímu riziku ohrožení vycházejícímu z jeho středu, ale ani požadavku na nedůvodně zvýšenou péči o jednoho ze členů týmu“.

Podle dřívějšího vyjádření zástupců obrany a armády vyhláška pustí do vojska i zájemce s vyšším tlakem nebo některými alergiemi.

-čtk-