Lékařský náměstek prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. Foto: FN HK

Novým ředitelem FN Hradec Králové bude profesor Palička

Podle důvěryhodného zdroje Zdravotnického deníku dnes výběrová komise dospěla k jednohlasnému závěru, že doporučí ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD), aby jmenoval novým ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové profesora Vladimíra Paličku. Informaci nám krátce před polednem potvrdil také ředitel Oboru komunikace s veřejností Jan Štoll. Palička nahradí profesora Romana Prymulu, jehož ministr odvolal kvůli konfliktu zájmů. Zdravotnický deník psal o této kauze v článcích Milióny ve víru konfliktu zájmů vrchního vakcinologa profesora Prymuly a Konflikt zájmů ředitele Prymuly? Horší, než se na první pohled zdálo.

Komise vybírala ze tří kandidátů. Podle informací z kuloárů se předpokládá, že ministr bude její návrh respektovat a profesora Paličku do funkce v blízké době jmenuje.

Vladimír Palička je v současnosti lékařským náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové. V letech 2003-2010 byl v tomto městě děkanem Lékařské fakulty UK, nyní je proděkanem pro zahraniční styky a vnější vztahy. Prof. Palička býval přednostou Ústavu klinické biochemie a diagnostiky LF a FN v Hradci Králové, v současnosti v této nemocnici vede Osteocentrum.

Vladimír Palička se narodil v roce 1946 v Prostějově. Vystudoval Lékařskou fakultu Palackého Univerzity v Olomouci, obor všeobecné lékařství. Dlouhou dobu působil v nemocnici v Bruntále s praxí na interním, chirurgickém oddělení a následně na oddělení klinické biochemie. Od roku 1984 pracuje ve FN Hradec Králové. Je profesorem vnitřního lékařství a místopředsedou České lékařské společnosti J. E. Purkyně, čestným předsedou České společnosti klinické biochemie a předsedou Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP, dále je také členem mnoha dalších českých i mezinárodních odborných společností.

-cik-