Z pozice ředitele nemocnice byl sice Roman Prymula odvolán, ale pokud ho Číňané navrhnou do vznikajícího nadačního fondu pro rozvoj tradiční čínské medicíny, "ministerstvo nominaci rozhodně bránit nebude". Foto: Koláž ZD

O funkci ředitele nemocnice v Hradci Králové mají zájem tři uchazeči

O post ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové mají zájem tři uchazeči. Výběrové řízení na nástupce odvolaného Romana Prymuly se uskuteční ve čtvrtek. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Ministerstvo výběrové řízení na nového ředitele vypsalo poté, co na konci června ministr zdravotnictví s okamžitou platností odvolal Prymulu z funkce kvůli střetu zájmů. Zdravotnický deník psal o této kauze v článcích Milióny ve víru konfliktu zájmů vrchního vakcinologa profesora Prymuly a Konflikt zájmů ředitele Prymuly? Horší, než se na první pohled zdálo.

 

„V následujících dnech se uskuteční vyhodnocení výběrového řízení, tento týden výsledky vyhlášené nebudou,“ řekl Šticha, který nechtěl předjímat, kdy by mohlo ministerstvo jméno nového ředitele oznámit. Zájemci o post ředitele, kteří se mohli hlásit do 15. července, museli předložit například profesní životopis či návrh koncepce řízení nemocnice.

Ministerstvo Prymulovo odvolání zdůvodnilo tím, že „v pozici ředitele veřejné fakultní nemocnice inkasoval desítky milionů korun od společnosti Biovomed s. r. o., kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera“. Prymula, který v čele nemocnice stál od 1. října 2009, tvrzení ministerstva odmítl.

Česká televize před několika dny uvedla, že by se Prymula mohl stát šéfem česko-čínského nadačního fondu, který v Hradci Králové vybuduje kliniku tradiční čínské medicíny. Šticha dnes ČTK řekl, že v případě, že Prymulu do vznikajícího nadačního fondu navrhne čínský investor, tak ministerstvo nominaci rozhodně bránit nebude.

-čtk-