Olympijské hry prý ohrožuje virus zika. Obranu proti sexuálnímu přenosu tohoto viru mají zajistit speciální kondomy, spíše se ale jedná o marketink. Foto: Vicesport

Potřebuje svět speciální kondomy proti viru zika?

Australský tým si na nadcházející olympiádu v Rio de Janeiro poveze kondomy poskytující „téměř kompletní ochranu proti viru zika“. Investice Australského olympijského výboru do stovek tisíc speciálních kondomů je ale možná úplně zbytečná a to i přesto, že obávaný virus zika je sexuálně přenosný. Stejnou službu jako speciální kondomy udělají i ty úplně obyčejné.

Měla to být významná zpráva na poli prevence šíření infekce viru zika, jenže to vypadá spíš jako nafouknutá bublina. Spolupráce mezi australskou farmaceutickou společnosti Starpharma Holdings Ltd. a významným světovým hráčem na poli výroby kondomů společností Ansell Limited sice přinesla ovoce v podobě speciálních prezervativů, ale není jasné, zda vůbec najdou své využití, byť se už v Austrálii už běžně prodávají pod značkou Dual Protect (Dvojitá ochrana). Upozornil na to americký magazín Slate.

Podle něj svět opravdu nepotřebuje speciální „anti-zika“ kondomy, i když podle tvrzení výrobce poskytují „téměř stoprocentní ochranu“ díky obsahu antibakteriální a antivirového lubrikantu VivaGel. Důvod je prostý, kontaktu s tělními tekutinami sexuálního partnera zabrání i úplně obyčejný kondom. „Pokud je používán správně, tak každý kondom dokáže zachytit sperma a zastavit šíření viru,“ popsal Andrew Ustianowski, britský expert na infekční choroby, který působí v North Manchester General Hospital. Podle něj navíc chybí dostatečně podložená data pro tvrzení, že přidání této antivirotické a antimikrobiální látky činí kondomy více či naopak méně efektivní při ochraně před sexuálně přenosnými chorobami. Zabránit infekci virem zika při pohlavním styku je tedy poměrně snadné, byť k infekci virem zika při sexu může dojít i v případě, že muž nepociťuje žádné příznaky nemoci, a virus v ejakulátu přetrvává déle než v krvi.

Zásilka kondomů pro olympijskou vesnici

Očekávat, že olympionici budou během nadcházejících her, které se uskuteční 5. až 21. srpna v brazilském Rio de Janeiro, sexuálně abstinovat by bylo velmi naivní. I proto dostatečné zásoby prezervativů patří k běžnému vybavení olympijských výprav právě s ohledem na zdraví sportovců a sportovkyň. Letošní olympijské hry se však budou odehrávat ve stínu obav z možné nákazy virem zika, což se promítlo i do úvah nad tím, jak zajistit ochranu před možnou infekcí získanou při pohlavním styku. „Zdraví a celková pohoda v týmu jsou pro nás na prvním místě. Naše spolupráce se společností Starpharma zajistí zvláštní ochranu pro každého v týmu. Se zdravým rozumem tak čelíme vážnému problému v Riu,“ citovala prohlášení Kitty Chiller, šéfky australské olympijské výpravy, zpravodajská stanice CNN. Speciální „anti-zika“ kondomy jsou tak součástí péče, která je australské olympijské výpravě věnovaná. Vedle kondomů, které jsou k dispozici samotným sportovcům a sportovkyním, také australský olympijský výbor zajistil odeslání celkem 350 tisíc speciálních kondomů pro muže a 100 tisíc speciálních kondomů pro ženy. Ty je pak možné získat zdarma ve výdejních automatech v olympijské vesnici.

Za „svými“ kondomy si stojí také společnost Starpharma, která je považuje za důležitý prostředek ochrany proti infekci virem zika. „Vzhledem k tomu, že závažnost sexuálního přenosu viru zika narůstá, ukazuje se aktivita Starpharma v podobě vývoje VivaGelu jako skutečně významná,“ uvedla generální ředitelka společnosti Jackie Fairley. Možnost podílet se na ochraně australské olympijské výpravy pak společnost považuje za čest. Podle vyjádření farmaceutické společnosti její VivaGel, který je součástí speciálních „anti-zika“ kondomů, poskytuje „téměř stoprocentní ochranu proti viru zika“. Oficiální potvrzení úřadů o účinnosti této látky proti nákaze virem zika ale chybí, což uvádí i Starpharma na svých webových stránkách. Kondomy tak sice teoreticky fungovat mohou, ale povolení regulátora, jež by potvrzovalo jejich účinnost, nemají.

Bezpečný sex s „obyčejným“ kondomem  

Navíc speciální „anti-zika“ kondomy nemají ani doporučení ze strany Světové zdravotnické organizace (WHO) či amerického Centers for Disease Control (CDC). „Neexistuje jediný důkaz pro to, že by přidání protiinfekčních složek ovlivňovalo účinnost kondomů, ať už tak, že by ji zvyšovalo, nebo ji naopak snižovalo,“ uvedl Benjamin N. Haynes, mluvčí CDC, pro magazín Slate. Používat speciální „anti-zika“ kondomy je tak zřejmě úplně zbytečné. Jejich efektivnost při ochraně před nákazou virem zika není výrazně vyšší než u normálních kondomů. Nemluvě o faktu, že jediný 100 % účinný způsob, jak se vyhnout nákaze virem zika při sexu, je nemít sex vůbec. Podle Centers for Disease Control však plně postačí, pokud páry budou používat běžně dostupné kondomy. Důležité ale je použít kondom při sexu správně, aby skutečně mohl zabránit přenosu infekce. To znamená použít je vždy, když dojde k sexuálnímu styku, ať již vaginálnímu, análnímu nebo orálnímu. „Kondomy fungují, pokud jsou používány vždy správným způsobem a nepřetržitě,“ doporučil John Brooks, senior medical adviser CDC v televizní stanici CNN. „Největším problémem pro spotřebitele je navlékat a svlékat kondom správně a také použití lubrikantu, aby bylo zajištěno, že kondom nepraskne nebo se nepotrhá,“ dodal.

Sporná je i účinnost VivaGelu, neboli látky označované jako SPL7013, která byla původně vyvíjena jako ochrana před šířením viru HIV, a funguje tak, že má bránit „připojení“ viru ke zdravým lidským buňkám. Tato látka vytvořena pomocí nanotechnologie byla v podobě lubrikantu testována v laboratorních podmínkách, kdy se podařilo prokázat její výraznou protivirovou ochranu tři hodiny od aplikace. Avšak dvě následné randomizované studie prokázaly, že používání tohoto lubrikantu dvakrát denně po dobu dvou týdnů způsobuje podráždění v intimních partiích a také záněty, což paradoxně může vést k vyššímu riziku nákazy sexuálně přenosnými chorobami.

Ludmila Hamplová