Slovenská vláda má problém - zaostávající zdravotnictví. Premiér Fico uložil novému rezortnímu ministrovi, aby ho dal dohromady. Foto: Wikimedia

Slovensko podle analýzy zaostává ve zdravotnictví

Slovensko vynakládá na zdravotnictví s ohledem na velikost své ekonomiky více peněz než ostatní země visegrádské čtyřky (V4), ve výsledcích v této oblasti za sousedními státy V4 ale zaostává. Upozornila na to státní analýza. Vedle Slovenska je členem V4 také Česká republika, Polsko a Maďarsko.

„Česko, Polsko a Maďarsko dosahují o 15 procent nižší úmrtnosti odvratitelné systémem zdravotní péče. Jednou z příčin zaostávání je nízká efektivnost slovenského zdravotnictví. Pokud by se zvýšila na úroveň průměrů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), očekávaná délka života na Slovensku by se prodloužila o tři měsíce, nebo by Slovensko mohlo dosáhnout stejné délky života při výdajích nižších o osm procent,“ uvedla ministerstva financí a zdravotnictví ve společné analýze. Lepší zdravotní péče by tak na Slovensku mohla snížit počet úmrtí o 1890 ročně.

Slovensko má také vysokou spotřebu léků a v přepočtu na jednoho obyvatele na ně vynakládá o zhruba polovinu více peněz než ve zbylých státech V4, ačkoliv ceny léků patří v zemi pod Tatrami mezi nejnižší v EU. Obyvatelé pětimilionového Slovenska také navštěvují lékaře častěji než je průměr za celou unii.

Vládní analytici spočítali, že jen snížením spotřeby léků na úroveň srovnatelnou s Českou republikou by Slovensko ušetřilo až téměř 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Plýtvání penězi zjistili také u plateb za zdravotnický materiál a poukázali rovněž na vyšší náklady na diagnostiku a laboratorní vyšetření v porovnání s Českem, Maďarskem a Polskem, či na přepravu pacientů a na záchranky. Zadluženost státních nemocnic se přitom zvyšuje.

Analýza potvrdila dřívější upozornění komory zdravotních sester a porodních asistentek, že Slovensko má málo zdravotnického personálu a že počet zdravotních sester v zemi klesá.

Zhodnocení stavu zdravotnictví je součástí pilotní analýzy, kterou slovenské úřady odstartovaly i pro oblast dopravy a informačních technologií. Dohromady jde o sektory, ve kterých stát vynakládá značné částky peněz. Později by měly úřady zveřejnit opatření, která povedou ke zlepšení výsledků.

Na nelichotivý stav slovenského zdravotnictví dlouhodobě upozorňuje například prezident Andrej Kiska. Zdravotnictví bylo také jedním z témat kampaně před letošními parlamentními volbami. Za předchozí jednobarevné vlády současného premiéra Roberta Fica se například objevila aféra kolem chystaného předraženého nákupu diagnostického přístroje pro státem kontrolovanou nemocnici. Po tomto skandálu odstoupila mimo jiné i tehdejší ministryně zdravotnictví.

-čtk-