Andrej Babiš se zlobí, ale tentokráte jej uzemnil dokonce i premiér. Foto: Tomáš Cikrt

Babiš se čílí kvůli Kabátkovi. Premiér mu vzkázal, ať VZP nekomentuje, protože je ve střetu zájmů

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek bude pokračovat ve funkci do roku 2020. Správní rada ho na včerejším jednání zvolila na další čtyři roky (Zdravotnický deník informoval zde). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to označil za skandální a mluví o „podrazu“ ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Ten Babišově kritice nerozumí, proti Kabátkovi nehlasovalo devět zástupců ANO ve správní radě VZP, poukázal Němeček. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Babiš by dění ve VZP neměl komentovat, protože je ve střetu zájmů.

 

Současné funkční období šestačtyřicetiletého Kabátka skončí letos 30. listopadu. S návrhem rozhodnout o šéfovi největší tuzemské zdravotní pojišťovny už dnes přišel předseda správní rady Jiří Běhounek, který je poslancem za ČSSD. Cílem bylo ujistit, že je firma stabilizovaná a současné vedení má důvěru, řekl předseda novinářům.

„V diskusi vystoupilo 17 členů a musím říct, že k práci managementu a pana ředitele nezaznělo jedno jediné negativní stanovisko,“ uvedl Běhounek. Podpora správní rady byla jednoznačná, nikdo z přítomných členů nebyl proti. Podle informací ČTK z 25 dnes přítomných členů třicetičlenné správní rady bylo 23 pro pokračování Kabátka ve funkci a dva se zdrželi hlasování.

Postup volby ale zpochybnil předseda sněmovního zdravotnického výboru a člen správní rady VZP Rostislav Vyzula z hnutí ANO. Poukázal na to, že bod nebyl součástí původního programu zasedání, byl navržen na místě. Záležitost proto označil za podivnou a nefér. „Je to nakonec politická funkce, mělo se to projednat řádně v koalici,“ řekl ČTK Vyzula, který se hlasování zdržel.

Babiš považuje tvrzení, že je Kabátek dobrý manažer, za absurdní. Kabátka označil v tiskové zprávě za kontroverzní osobu spojenou s „největším kmotrem českého zdravotnictví“, někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem. „Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky,“ uvedl ministr financí. Němečkovým „podrazem“ je podle Babiše dnešní průběh jednání správní rady VZP, na které byl volební bod zařazen poměrně překotně.

Němeček na twitteru uvedl, že Babišovým výrokům nerozumí. Poukázal na to, že ministr zdravotnictví ředitele VZP ani nejmenuje, ani do jeho volby nijak nezasahuje. „Zjevně tedy jde opět o komunikační šum v rámci hnutí ANO,“ komentoval rozpor mezi Babišovou kritikou Kabátkova znovuzvolení a tím, že proti jeho pokračování ve funkci se nevyslovilo devět zástupců ANO ve správní radě VZP.

Premiér Sobotka se domnívá, že by Babiš neměl dění ve VZP komentovat. „Je ve střetu zájmů. Jeho fond Hartenberg vlastní zdravotnická zařízení, která inkasují miliony od zdravotních pojišťoven,“ reagoval Sobotka na twitteru na Babišovu kritiku. Investiční fond Hartenberg Holding spravuje Babišovy peníze, vlastní mimo jiné síť klinik FutureLife, které se specializují na péči o ženu.

Běhounek označil výtky z ANO za snahu o politizaci volby ředitele VZP, jehož funkce je přitom odborná. Zmínil, že volba šéfa VZP v minulosti přešla na správní radu právě kvůli politickým tlakům při volbě ve Sněmovně. „Jsem velice rád, že volba proběhla, aniž by se stihla stát předmětem politických hrátek. Přesně tomu jsem se snažil předejít a zabránit, aby do funkce ředitele VZP nebyl zvolen politický nominant namísto kvalitního odborníka a manažera,“ uvedl Běhounek.

Kabátek vede VZP od roku 2012. Tehdy byl zvolen jako nástupce Pavla Horáka, který rezignoval. Za jeho působení se stabilizovala ekonomická situace VZP. Vloni měla zisk 1,295 miliardy, což bylo o 1,045 miliardy více než v roce 2014. V roce 2013 měla miliardový propad. Pojišťovna postupně plní rezervní fond a splácí také finanční výpomoc od státu z roku 2013. Posledních 250 milionů z tehdy vypůjčených 1,7 miliardy korun by měla vrátit v září. VZP měla ke konci loňského roku 5,93 milionu pojištěnců.

Babiš proti tomu tvrdí, že pojišťovně se daří lépe díky ekonomickému růstu a úhradové vyhlášce, která ji podle něho zvýhodňuje. VZP má podle ministra financí nejnižší počet pojištěnců na jednoho zaměstnance a je nejméně efektivní ze všech zdravotních pojišťoven.

-čtk-