Odpadne někdy i nedůstojné předávání mezi záchranáři jednotlivých států. Spolupráce umožní vozidlům záchranné služby používat majáky i na opačné straně státní hranice, nebo převážet opiáty. Foto: Koláž ZD

Karlovarská záchranka bude u hranic spolupracovat i s Bavorskem

Karlovarský kraj podepíše se sousedním Bavorskem smlouvu o vzájemné spolupráci záchranných služeb. Smlouva umožní v případě potřeby zásah německých záchranářů v Česku a naopak. Podobnou smlouvu podepsal kraj spolu se Saskem loni v listopadu spolu s dalšími kraji. Zajistit může především bezpečnost turistů nebo lyžařů na horách, řekl ČTK hejtmanův náměstek Jakub Pánik (ČSSD).

 

„Tu samou smlouvu v této chvíli budeme podepisovat i se svobodným státem Bavorsko. To znamená, že celá hranice Karlovarského kraje bude pokryta touto smlouvou o možnosti zasahování rychlé záchranné pomoci na území obou států. Smlouva by se měla podepsat v polovině září,“ řekl Pánik. Do smlouvy by se měly i tentokrát zapojit další kraje, které s Bavorskem sousedí, tedy Plzeňský a Jihočeský.

Zatímco pro pacienty se takovou smlouvou nic nemění, pro záchrannou službu je spolupráce velkým přínosem. Znamená umožnění převozu pacientů přes hranice místo někdy i nedůstojného předávání mezi záchranáři jednotlivých států. Umožní vozidlům záchranné služby používat majáky i na opačné straně státní hranice, nebo převážet opiáty. Spolupráci mezi oběma stranami zajistí operační střediska. Dohoda by se měla týkat okruhu zhruba pěti kilometrů od státní hranice.

Dohoda, kterou loni v listopadu podepsali se Saskem hejtmani Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje, byla výsledkem desetiletého jednání, smlouvou s Bavorskem se na ni nyní podařilo navázat. Rámcovou dohodu mezi Českou republikou a Německem o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby podepsali ministři zdravotnictví už v dubnu 2013.

-čtk-