Sestry věčné radosti vznikly v roce 1979 v San Franciscu. Začalo to vypůjčením hábitů zesnulých řádových sester na základě drobné lži, že budou použity jako kostýmy pro muzikál Za zvuků hudby. Otcové zakladatelé v nich okamžitě prorazili s drag show v gay klubech, a tím začala dlouhá historie „řádu“ celosvětově bojujícího proti homofobii a šířícího osvětu v otázkách HIV. Foto: Eva Kořínková

Prague Pride 2016: Milujte se zodpovědně a nechte se otestovat na HIV

Trvá to jen pár minut. Nikomu nemusíte říkat své jméno, sexuální orientaci a ani prozrazovat, jaké milostné zážitky máte za sebou. Prostě jen přijdete a zcela anonymně absolvujete jednoduchý test, jehož výsledek může zásadně ovlivnit váš život. Řeč je o anonymním a bezplatném testování na HIV, které proběhne na několika místech Prahy v rámci duhového festivalu Prague Prague.

 

Možná si říkáte, že právě vás se problematika HIV/AIDS netýká. Žijete celkem uspořádaný život a své sexuální partnery si vybíráte. Přesto je dobré znát svůj HIV status. Počet HIV pozitivních osob v Česku stále roste. Ke konci června 2016 lékaři oficiálně evidovali 2783 HIV pozitivních osob, z toho u 484 z nich propuklo onemocnění AIDS. Skutečný počet HIV pozitivních v populaci ale může být vyšší, a to i díky tomu, že strach z tohoto stále nevyléčitelného onemocnění mizí. HIV/AIDS se sice dá léčit, léčba je v Česku dostupná pro každého a také plně hrazená ze zdravotního pojištění, ale přesto se na tuto nemoc stále umírá. A proto je dobré vědět, jak jste na tom právě vy.

Testování HIV je pro každého

Možnost anonymního a bezplatného testování na HIV může využít každý, a to na několika místech Prahy v rámci letošního ročníku duhového festivalu Prague Pride. Během festivalu také bude v Praze rozdáno 10 tisíc kondomů Primeros v modelu extra safe.

„HIV je kvůli nárůstu počtu případů v České republice velmi aktuálním tématem. Nebylo by rozumné se mu vyhýbat,“ vysvětluje ředitelka festivalu Prague Pride Kateřina Saparová. Letošním hlavním tématem festivalu je láska, a právě s ní přímo souvisí programové akcenty. „Zaměřujeme se na bezpečnou lásku a prevenci AIDS a také na rodinu, která je tradičním vyústěním lásky,“ popisuje s tím, že bezpečný sex, stejně jako uzavírání partnerských svazků a rodinný život s dětmi k lásce přirozeně patří. Právě partnerství a rodina jsou pak další tematické fokusy festivalu.

Nechat se otestovat na HIV v průběhu Prague Pride pak bude možné v Domě světla v Karlíně, na Andělu a také na Letné. Testování proběhne v pondělí 8. 8. od 16 do 19 hodin a ve středu 10. 8. od 9 do 12 hodin v Domě světla (Malého 3, Praha 8), ve čtvrtek 11. 8. od 17 do 21 hodin na Andělu v prostoru před výstupem z metra B směr Anděl a stejnojmennou tramvajovou zastávkou a v sobotu 13. 8. na Letné od 14 do 21 hodin v rámci hudebního festivalu na Letenské pláni.

Na význam prevence HIV/AIDS upozorní také další akce konané v rámci Prague Pride. Jednou z nich je duhová tramvaj, která vyjede ve středu 10. 8. ve 14 od holešovického výstaviště a vyrazí na cestu Prahou. Její posádce budou velet Sestry věčné radosti z USA. Tento řád vznikl v teplém San Franciscu v roce 1979. Začalo to vypůjčením hábitů zesnulých řádových sester na základě drobné lži, že budou použity jako kostýmy pro muzikál Za zvuků hudby. Otcové zakladatelé v nich okamžitě prorazili s drag show v gay klubech, a tím začala dlouhá historie „řádu“ celosvětově bojujícího proti homofobii a šířícího osvětu v otázkách HIV. Se sestrami se bude možné setkat také v rámci panelové debaty Jde to i jinak – prevence HIV ve světě a u nás, která proběhne v pátek 12. 8. od 18.30 v Pride House (Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1). Velmi prakticky je pak zaměřen workshop Safer sex, v rámci kterého se účastníci dozví, jak co nejlépe a hlavně bezpečně používat kondomy i jak řešit situace, kdy kondom například sklouzne. Užitečný může být i návod na to, jak kondom nasadit ústy.

Po nevěře jde na testy jen každý desátý Čech

V České republice stále přibývá HIV pozitivních osob. Podle údajů organizace Red Ribbon, která data čerpá z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS (NRL HIV/AIDS) ve Státním zdravotním ústavu v Praze, bylo ke konci června 2016 v Česku oficiálně evidováno 2567 nakažených. Z celkového počtu nakažených HIV jde o 2372 mužů a 411 žen. V případě propuknutí nemoci AIDS je to 392 nemocných mužů a 92 žen. Nemoci již podlehlo 199 mužů a 47 žen.

„HIV si nevybírá, zdali je člověk bohatý nebo chudý, zdali je preventivním pracovníkem v boji proti AIDS nebo o AIDS nic neví, zdali je gay nebo heterosexuál, zdali se jedná o muže nebo o ženu. HIV jen čeká na chybu, kterou může udělat každý z nás,“ shrnuje situaci Miroslav Hlavatý, ředitel organizace Red Ribbon.

Bohužel si možné riziko infekce HIV stále mnoho lidí neuvědomuje a spoléhá se například na to, že si vybírá partnera, kterému mohou věřit v otázce zdraví. To je ale omyl. Podle průzkumu agentury STEM/MARK z dubna letošního roku, jenž byl zaměřen na téma nevěry u Čechů a jejich postoj k riziku pohlavních chorob, pouze 33 procent respondentů použije při mimo partnerském sexu kondom a 63 procent dotázaných se spolehne na informace od svého sexuálního partnera či partnerky o jeho zdraví.

„Dalším podstatným problémem je, že se většina nevěr, až 56 procent, odehrává formou jednorázového „úletu“, kdy účastníci neznají sexuální historii protějšku a mohou jen velmi obtížně zhodnotit riziko pohlavně přenosné choroby u této osoby,“ komentuje výsledky průzkumu David Jilich, který jako lékař působí v AIDS centru Kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí Nemocnice Na Bulovce. „Celá situace je ještě vážnější, protože po nevěře na HIV testy přijde jen devět procent lidí. Až 91 procent nevěrných osob po mimopartnerském sexu neabsolvuje vyšetření na HIV, přičemž se dá předpokládat, že i nadále praktikují sex se svým stálým partnerem,“ dodává lékař.

Vzhledem ke skutečnosti, že HIV/AIDS stále není možné vyléčit a lidé na toto onemocnění umírají i ve vyspělých zemích světa, je důležité myslet na prevenci, tedy praktikovat bezpečný sex a také se čas od času nechat otestovat. „Udělejme vše pro to, abychom chybu, na kterou virus HIV čeká, neudělali, protože tato jedna jediná chyba nám může změnit život. Věřte, že HIV infekce není procházka růžovou zahradou. Mějme se rádi, milujme se, ale dávejme na sebe a své sexuální partnery pozor,“ uzavírá Hlavatý.

PEP_letak_HIV-830x392Ludmila Hamplová