Nejvíce bezdomovců loni hospitalizovala Thomayerova nemocnice v Krči, Nejvyšší počet ambulantních ošetření ohlásila Fakultní nemocnice v Motole. Foto: Flickr

Praha pošle nemocnicím 1,5 milionu korun za péči o bezdomovce

Praha pošle nemocnicím 1,5 milionu korun za péči o bezdomovce v loňském roce. Nejvíc jich hospitalizovali v Krči a ambulantně ošetřili Na Bulovce. Vyplývá to z dokumentu, který projednali pražští radní. V Praze je asi 4000 bezdomovců, kromě nemocnic jim zdravotní péči poskytují neziskové organizace a městské centrum sociálních služeb.

Každá nemocnice si mohla požádat až o 250.000 korun. „Finanční dotace bude použitá na nákup jednorázových hygienických potřeb, prostředků pro likvidaci lezoucího hmyzu, na nákup jednorázových prostěradel, dek, polštářů a povlaků, stříhacích strojů, teplého ošacení, jednorázových příborů a dalších prostředků nezbytně nutných pro tyto pacienty,“ píše se v dokumentu.

Nejvíce osob bez přístřeší podle dokumentu loni hospitalizovala Thomayerova nemocnice v Krči, nejméně Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Nejvyšší počet ambulantních ošetření ohlásily Fakultní nemocnice v Motole (1750) a Nemocnice Na Bulovce (1590), naopak skoro desetkrát méně (190) ošetřili v Thomayerově nemocnici.

Praha se snaží lidem bez domova zajišťovat i běžnou zdravotní péči. V denním centru U Bulhara je jim nově k dispozici zubař a psychiatr. Už delší dobu tam nabízí také službu praktického lékaře a gynekologa.

Praha v příštích letech plánuje zvýšit kapacitu azylových domů a nízkoprahových pracovišť pro bezdomovce, kterých je nyní asi 50. Větší pozornost chce věnovat návratu bezdomovců do běžného života. Podle magistrátní koncepce bude město investovat do sociálních a startovacích bytů i do rozšíření terénních programů.

Většina bezdomovců v metropoli nepochází z Prahy, ale přišla z jiných krajů, nízké procento z ciziny. Trvalé bydliště má v Praze asi 40 procent lidí žijících na ulici.

-čtk-