Profesor Roman Prymula byl ministrem zdravotnictví odvolán z funkce ředitele FN Hradec Králové kvůli konfliktu zájmů. Nicméně se sblížil s Číňany natolik, že ve stejné nemocnici nyní bude na jejich přání dělat manažera projektu Kliniky tradiční čínské medicíny. Foto: Koláž ZD

Stavba hradecké kliniky čínské medicíny začne až v lednu

Výstavba Kliniky tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové by mohla začít v lednu příštího roku a dokončená by mohla být do dvou let. Novinářům to dnes řekl ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička. Původně se plánovalo, že stavba kliniky začne už letos v září.

„Rádi bychom od dneška v uvozovkách za dva roky tu budovu provozovali v plném rozsahu. Počítáme s tím, že stavba by neměla trvat déle než 1,5 roku. Potom dva tři měsíce zkušebního provozu a mohla by fungovat,“ řekl dnes Palička. Hradeckou nemocnici dnes navštívili představitelé města Šanghaj, kteří na projektu spolupracují.

Další postup přípravy je závislý na vzniku Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny, jeho založení schválila 27. června vláda. Do fondu podle dohod čínský partner vloží deset milionů eur (asi 270 milionů Kč). „Nyní je potřeba doladit právní dokumenty. Očekáváme, že fond vznikne v řádu několika týdnů,“ řekl dnes novinářům náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar.

Podle něj se nyní jedná například o nominacích za čínskou stranu. Bývalý ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula dnes novinářům potvrdil, že dostal oficiální nabídku, aby se stal manažerem projektu výstavby této kliniky. Prymulu letos v červnu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s okamžitou platností odvolal z funkce s odvoláním na údajný střet zájmů. Prymula tvrzení ministra odmítl. Ministerstvo již dříve uvedlo, že pokud Prymulu do vznikajícího nadačního fondu navrhne čínský investor, tak nominaci rozhodně bránit nebude.

V hradecké nemocnici od října 2015 funguje ambulance za účasti čínských specialistů, provozuje akupunkturu či bylinnou terapii. Vyšetřila už zhruba 850 pacientů a o její služby je velký zájem, čekací doba je několik měsíců. Podle dříve uzavřených dohod by měla hradecká klinika být také vzdělávacím a výzkumným centrem a měla by spolupracovat se šanghajskou nemocnicí.

-čtk-