Doba, kdy ceny zastaralých léků závratně rostly, je cesta do minulosti. Zdražování je odmítáno veřejností, politiky a koneckonců i některými farmaceutickými firmami. Foto: Flickr

Ceny léků v USA stále rostou, firmy se politikům vysmívají

Náklady na léky ve Spojených státech navzdory tvrdé kritice stále rostou. Šéfové některých farmaceutických firem jsou oblíbeným terčem amerických politiků. Tento týden byla na řadě Heather Breschová, generální ředitelka společnosti Mylan. Více než šest hodin byla „grilována“ na půdě amerického Kongresu, kde vysvětlovala raketový růst ceny injekčního pera EpiPen (o kauze tohoto přípravku proti alergii, jsme psali zde). To mezi lety 2007 a 2015 zdražilo o 461 procent až na 600 dolarů (více než 14 tisíc korun)

 

Grilování v Kongresu nefunguje

Breschová však nebyla první, kdo se zpovídal zákonodárcům ve Washingtonu. Ještě před ní měl tu čest například Martin Shkreli, který stojí za růstem ceny léku Daraprim z 13,5 na 750 dolarů za jednu tabletku (psali jsme zde). Tento lék se používá k léčení parazitárních chorob, jako je toxoplazmóza, která je nebezpečná pro pacienty s oslabenou imunitou, zejména početnou skupinu nemocných s AIDS.  Před kongresmany předstoupil i také Mike Pearson, ředitel kanadského Valeantu, jenž má rovněž pošramocenou pověst díky zdražování některých důležitých medikamentů.

Někteří politici nicméně naříkají, že veřejné rituální pranýřování šéfů farmafirem s rostoucími cenami léčiv neudělalo zhola nic. „Vlastně to není vůbec nic platné. Poté, co od nás dostanou doslova naloženo, sednou do svých tryskáčů a celou cestu domů se nám smějí,“ stěžoval si listu Financial Times Elijah Cumming, demokratický kongresman z Marylandu.

Že na tom skutečně něco je, dokazuje například společnost Novum Pharmaceuticals z Chicaga. Ta minulý týden zvýšila cenu svých dvou krémů na předpis na dvojnásobek. Nyní jedna tuba mazání proti akné stojí skoro 10 tisíc dolarů. Jde zatím o poslední v řadě takto drastických zdražování. Od té doby, co Novum krémy Aloquin a Alcortin v minulém roce získala, vzrostla jejich cena o 3900 procent. Většina pacientů, kteří Aloquin používají, nemají o tak vysoké ceně ani tušení. Není divu, kdo z vás si zjišťuje cenu léku, který hradí zdravotní pojišťovna? Američané nejsou v tomto výjimkou.

Předražené léky neproplatíme

Nicméně zdravotní pojišťovny v USA mají možnost odmítnout jakýkoli lék proplatit, pokud nabydou dojmu, že jeho cena je nepřiměřeně vysoká. CVS Health, druhá největší americká zdravotní pojišťovna tuto možnost využila a nedávno takto vyloučila všechny tři krémy společnosti Novum. Zdůvodnila to doslova „hyperinflančím cenovým růstem“.

Přesto je takový krok ze strany zdravotních pojišťoven až tím nejzazším řešením. Většinou se snaží nějakou část nákladů na léky přenést na pacienty. Cílem samozřejmě je motivovat je k výběru levnější alternativy. Takto postupují například pojišťovny Express Scripts nebo Cigna. Obě evidují Alquin a Alcortin jako nepreferovaná léčiva, což znamená, že pacienti musí nést podstatnou část nákladů na jejich užití skrze spoluúčast.

Tváří v tvář účtu na mnoho tisíc dolarů za jedinou tubu krému proti akné by nejspíš většina z nás se svým lékařem hledala lacinější léčbu s obdobným účinkem. Jenže mnoho farmaceutických firem včetně společnosti Novum nabízí svým klientům možnost, jak tuto spoluúčast zcela eliminovat, nebo alespoň snížit na 35 dolarů, zatímco pojišťovnám účtují plnou cenu. „Tyto kupony na úhradu spoluúčasti skrývají pacientům skutečnou cenu léků, a tak není divu, že výdaje na ně v posledních letech v USA tak výrazně rostou,“ řekli listu Financial Times zástupci pojišťovny Express Scripts. Cigna tvrdí, že právě rozhoduje o tom, zda Aloquin a Alcortin bude hradit plně či nikoli. Nicméně jiný krém od společnosti Novum Pharmaceuticals již v lednu z plně hrazených léků vyloučila.

Rozhodnou ceny léků prezidentskou kampaň?

Někteří investoři jsou přesvědčeni o tom, že farmaceutické firmy, které se nežinýrují takto zdražovat své léky, na to doplatí. Zejména ty, které jsou veřejně obchodované na burzách, a to díky špatné publicitě. To si zřejmě uvědomil i Allergan, který slibuje, že ceny svých léků bude zvyšovat maximálně o jednotky procent za rok. „Doba, kdy ceny zastaralých léků závratně rostly, je cesta do minulosti. Zdražování je odmítáno veřejností, politiky a koneckonců i některými farmaceutickými firmami,“ řekl listu Financial Times Oliver Marti, portfolio manažer společnosti Circle Investors, který se zaměřuje na investice do zdravotnictví.

Podle něho prý Allergan zavedl opatření, která mají hlídat ceny jeho léků. „Také Valeant je pod velkým tlakem, takže pochybuji, že by si třeba takový Mylan dovolil opětovně zdražovat,“ dodal Marti. Neopomněl připomenout, že ceny léků jsou tématem, které může sehrát významnou roli v prezidentských volbách.

Hillary Clintonová mimochodem již přislíbila, že dá vzniknout skupině odborníků, která ceny léků prověří. Současně dala najevo, že společnosti, které vyvíjejí jednoznačně inovativní léky, by měly být náležitě odměněny. Na druhé straně se nechal slyšet Donald Trump, že vláda by se měla snažit vyjednat nižší ceny léků pro důchodce. Každopádně bude zajímavé sledovat, jak se Clintonová nebo Trump s cenami léků vypořádá po svém nástupu do Bílého domu.

Petr Musil