Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se musí rychle rozhodnout, zda uvalí na VoZP nucenou správu, nebo zvolí jiný postup. Něco ale udělat musí, má-li důvodné obavy o stabilitu pojišťovny a zákonnost rozhodování její správní rady. Foto: Tomáš Cikrt

„Situace přesáhla hranice zákonnosti,“ říká Němeček o Vojenské zdravotní pojišťovně. K nucené správě je blízko

 

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) dnes odvolala ředitele Karla Šteina. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček však považuje její jednání za právně neplatné, a proto se jej nezúčastnili ani zástupci jeho rezortu. Zdravotnickému deníku ministr řekl, že nyní celou situaci analyzuje a velmi rychle rozhodne, zda přikročí k uvalení nucené správy. „Situace přesáhla hranice zákonnosti,“ uvedl ministr pro náš deník.  Podle informací ČTK správní rada VoZP odvolala kromě ředitele i svoji předsedkyni Jitku Šebkovou a na její místo zvolila dosavadní místopředsedkyni Lenku Poliakovou. Jednání správní rady na dnešek svolala Poliaková, která v radě zastupuje ministerstvo financí. Podle ministerstva zdravotnictví ale Poliaková nebyla ke svolání oprávněna.

Z patnáctičlenné správní rady se dnes v sídle pojišťovny sešlo devět členů, především zástupců ministerstev financí a obrany a také armády, uvedla ČTK. U dvou z těchto členů ale existují právní pochybnosti o oprávněnosti členství. Po odvolání Šteina pověřila rada podle mluvčího Medka řízením pojišťovny ekonomického náměstka Pavla Koláře.

Ministr Němeček Zdravotnickému deníku řekl, že za situace, kdy nebyla správní rada právoplatně svolána a kdy se jí účastnily osoby, které nejsou jejími řádnými členy, si každý, kdo na ní hlasoval, musí uvědomit, že jeho jednání může mít na pojišťovnu zásadní dopady, včetně finančního. „Jmenování nového ředitele tímto způsobem může situaci v pojišťovně ještě více destabilizovat,“ dodal ZD ministr Němeček.

O odvolání Karla Šteina usilovali členové správní rady nominovaní ministry obrany a financí z hnutí ANO. Tito členové se dnes pokusili o jakýsi převrat, jimž se snaží obejít ministerstvo zdravotnictví, které má v gesci ČSSD. Rozpor není ani tak v pohledu na odchod Šteina, jako v tom, kdo má být jeho nástupce. Ve chvíli, kdy část správní rady v čele s její předsedkyní nechtěla rebelující skupině z rezortů ANO vyhovět a zrušila zasedání správní rady, nastala patová situace. Ta by mohla pojišťovnu natolik paralyzovat, že by například nebylo možné ani schválit zdravotně pojistný plán. Taková hrozba může být důvodem právě pro uvalení nucené správy. Na druhé straně také nezákonný postup místopředsedkyně správní rady, konající proti vůli předsedkyně a přejímající její pravomoci, aniž by k tomu byl důvod (například by byla předsedkyně nemocná), vyvolává nutnost učinit nějaký razantní krok ze strany odpovědného rezortu, tedy ministerstva zdravotnictví.

-cik, ČTK-