Ilustrační foto: publicdomainpictures.net

SÚKL stahuje od pacientů některé šarže léků Atram nebo Neurol

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje od pacientů některé šarže léků Atram 12,5, Neurol 0,25 a Neurol 0,5, Oxazepam Léčiva a Prednison 20 Léčiva, jejichž balení mohou obsahovat jiné tablety. Tato chyba vznikla přímo u výrobce a pacienti mohou vracet v lékárnách načatá i nenačatá balení léků. ČTK to sdělila mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová. SÚKL podle ní ale zatím nemá informace o tom, že by se uvedená závada u vydaných balení vyskytla v Česku.

Kvůli obdobné závadě pak ústav pro kontrolu léčiv stahuje ze zdravotnických zařízení některé šarže balení léků Dolmina 100 SR, Hydrochlorothiazid Léčiva, Neurol 0,25, Pyridoxin Léčiva a Simvacard 10, ve kterých mohou být zaměněny blistry s tabletami. Samotné blistry (plastové obaly z fólií) jsou ale označeny správně. „Pokud se tedy shoduje název a síla léku na krabičce i blistru, lze přípravek bez obav dál používat. Pokud se neshodují, měl by pacient lék přestat užívat a vrátit ho v lékárně,“ uvedla mluvčí.

Šarže, kterých se chyba týká, zveřejnil SÚKL na svém webu. Lidé tam najdou i kontakty, na které se mohou obrátit v případě problémů při výměně léků nebo v případě nežádoucích účinků při užívání zmiňovaných léků.

-čtk-