Lars Fruergaard Jorgensen střídá v čele dánské globální farmaceutické firmy Larse Rebiena Sorensena. Chlapíka, který jí šéfoval 16 let a Novo Nordisk provedl úspěšně hospodářskou krizí. Foto: Novo Nordisk

Výměna kapitánů: Dánský výrobce inzulínu Novo Nordisk přepřahá

Nově příchozí generální ředitel dánské farmaceutické společnosti Novo Nordisk Lars Fruegaard Jorgensen je podle listu Financial Times člověkem, který preferuje dlouhodobou vizi. Největší světový výrobce inzulínu je prý ve skvělé kondici a změna na jeho čele je zárukou, že se na tom nic nezmění.

 

Král je mrtev, ať žije král

Přesto před Jorgensenem nestojí žádný lehký úkol. Akcionáři Novo Nordisku doufají, že společnost bude proplouvat bouřlivým oceánem farmaceutického průmyslu klidně i nadále. Obzvláště poté, co Jorgensenův předchůdce Lars Rebien Sorensen ze své funkce odstoupil dříve, než se všeobecně očekávalo. Jeho smlouva měla vypršet až v roce 2019.

Novo Nordisk pod vedením Sorensena, podle Harvard Business Review nejlepšího generálního ředitele světa, zaznamenal úctyhodný vývoj. Během jeho 16leté éry se zisk společnosti zvýšil jedenáctkrát a její tržní hodnota vzrostla o 900 procent. Novo Nordisk je také společností, která si pěstuje image vlídné sociálně odpovědné farmafirmy. Je vlastníkem největšího podílu ve své nadaci a založila Světovou diabetickou nadaci, která pomáhá léčit cukrovku v rozvojových zemích.

„Pro lídry naší společnosti je důležité dosahovat úspěchu v souladu s naší vizí,“ řekl listu Financial Times odstupující šéf Sorensen. „Pokud by tomu tak nebylo, nepatřili by sem, i kdyby pracovali sebetvrději. Mohu vás ujistit, že ´nový´ Lars je tím správným člověkem na svém místě,“ dodal.

Lars F. Jorgensen vyrostl v malém městě Viborg uprostřed Jutského poloostrova. Studoval finance a obchod na univerzitě v Aarhusu. Pro Novo Nordisk pracoval na pobočkách v Nizozemí, Spojených státech a Japonsku. Poté se vrátil na centrálu do Dánska, kde od roku 2004 vedl IT oddělení. Sorensen v něm vidí dobrou volbu i proto, že ho střídá kandidát, který pochází zevnitř firmy. „Takový člověk plně rozumí prioritám a potřebám společnosti,“ řekl odstupující ředitel.

Reklama na úspěch a stabilitu

Novo Nordisk jednoznačně upřednostnil kontinuitu a stabilitu před nějakými megalomanskými a tím pádem riskantními plány. Společnost nahradila jednoho firmě oddaného člověka jiným. Jorgensen nemá důvod jakkoli měnit strategii firmy. Je třeba si uvědomit, že až 80 procent tržeb společnosti jsou příjmy z prodeje léků na cukrovku. A i přesto, že čelí konkurentům, kteří na trh dodávají generika, rozumná cenová politika společnosti je to, co také zajišťuje její neochvějnou pozici.

Dokonce nemusí tolik vadit, že ani v budoucnu se s nějakým dramatickým růstem cen nedá počítat. Zejména ve Spojených státech, kterými právě cloumá prezidentská kampaň, a ceny léků jsou jedním z hlavních témat. Přitom USA jsou největším trhem, kam Novo Nordisk svůj inzulín dodává. Riziko cenové stagnace nebo dokonce poklesu roste i jinde ve světě.

Na druhé straně vše nasvědčuje tomu, že poptávka po produktech Novo Nordisku poroste. Populace stárne, mění se životní styl zejména v zemích rozvíjejících se trhů, a bude přibývat lidí s diagnostikovanou cukrovkou. Díky kvalitnější zdravotní péči se navíc délka jejich života bude prodlužovat.

Budoucnost zajištěna

Na celém světě každý rok přibývá 4 až 5 procent lidí s cukrovkou. Těm, kteří jsou léčeni, je podáván inzulín – jak inzulín získávaný z lidí nebo zvířat, tak novější syntetický, který podléhá patentové ochraně a je o něco dražší. Obe varianty však Novo Nordisk vyrábí, stejně jako produkty, pomocí nichž se cukrovka diagnostikuje.

V době, kdy společnost vedl Lars R. Sorensen, tržby Novo Nordisu rostly v průměru o 11 procent ročně, zatímco zisk o procent sedmnáct. A to vše bez jakékoli velké akvizice. Necelých 60 miliard dánských korun (zhruba 210 miliard Kč) bylo za stejnou dobu vyplaceno na dividendách. To odpovídá přibližně dvěma třetinám současné tržní hodnoty společnosti.

A důvěra investorů v Novo Nordisk se odráží i v ceně akcií. Přestože společnosti v minulém měsíci klesly tržby více, než analytici očekávali, akcie nijak výrazně nepropadly. Dánská farmafirma totiž myslí dopředu a pracuje na několika dalších produktech, které má aktuálně ve fázi vývoje. Kromě toho firma doslova přetéká hotovostí. Jorgensen ji přebírá ve vynikajícím stavu.

Petr Musil