Pes postižený paralýzou v důsledku vztekliny. Foto: Wikimedia

Vzteklina v ČR není akutní hrozbou, ve světě se na ni ale umírá

V Česku není vzteklina bezprostřední hrozbou, ale zejména v rozvojových zemích představuje velký problém. Upozornil na to včera Světový den boje proti této chorobě. Každý rok na vzteklinu ve světě zemřou desítky tisíc lidí, zejména dětí v chudých mimoevropských zemích, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Oběti jsou nejčastěji pokousány psy.

Vzteklina je virovým onemocněním teplokrevných živočichů, které napadá nervový systém. Přenosná je i na člověka. Šíří se slinami, nejčastěji po pokousání nakaženým zvířetem. Inkubační doba je mezi několika dny a několika měsíci. „Propuknou-li příznaky onemocnění spočívající ve změnách chování, agresivitě či nekontrolovaných křečích, končí onemocnění smrtí,“ uvedl Pejchal.

Letos poprvé v historii získal český veterinář Oldřich Matouch prestižní ocenění za zásluhy od Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE), právě za boj proti vzteklině. Matouch se kromě osvětové činnosti zasloužil o vymýcení vztekliny u lišek v ČR díky používání požerových návnad s kapslemi vakcinační látky. „K vývoji, přípravě, testování a výrobě této vakcíny navíc sám výrazně přispěl,“ dodal Pejchal. Matouch propagoval mezinárodní spolupráci v boji proti vzteklině a má za sebou rozsáhlou publikační činnost. Pracoval mimo jiné jako vedoucí Národní referenční laboratoře pro vzteklinu v Liberci.

V ČR se program vakcinace spustil v roce 1989, ukončen byl v roce 2009. Akce vedla k vymýcení vztekliny u lišek, poslední případ na území ČR byl zaznamenaný v roce 2002. Posledním nakaženým domácím zvířetem byla kočka v roce 2001. ČR má od roku 2004 od OIE status země prosté této nákazy. Navzdory tomu pokračuje vyšetřování zvířat na vzteklinu. Ročně je v Česku vyšetřeno mezi 2000 a 3000 zvířat, v převážné většině lišek. Letos veterináři evidují 2707 vyšetření na vzteklinu s negativním výsledkem.

V ČR musí být navíc všichni psi, lišky a jezevci držení v zajetí ve stáří od 3 do 6 měsíců očkováni proti vzteklině a poté ještě přeočkováni. „Navzdory příznivé nákazové situaci platí pro chovatele zvířat i nadále povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem 1. a 5. den po poranění,“ připomněl mluvčí. Podle něj loni soukromí veterináři vyšetřili skoro 5800 zvířat, která poranila člověka.

-čtk-