Ilustrační foto: Pixabay

Zubařů je prý akorát. Jak kde…

 

Najít zubaře, který přijímá pacienty, je v některých oblastech severní Moravy a Slezska podobné, jako vyhrát v loterii. Přestože v Moravskoslezském kraji ordinuje zhruba 750 stomatologů, v některých vzdálenějších částech regionu nemají lidé šanci nového zubaře sehnat, pokud se ten jejich rozhodne praxi uzavřít. Obecně se dá říci, že čím dále od krajského města, tím hůře.

„Doslova nás bombardují. Patnáct i více telefonátů za týden, jiní se chodí ptát i osobně. Celé rodiny hledají zubaře,“ popisuje současnou situaci v Bruntále sestřička z ordinace stomatoložky Evy Boulové. Sama lékařka je navíc také ve věku, kdy už vážně pomýšlí na odchod do penze. Plánuje jej v příštím roce. Na dotaz, zda bude mít pro zhruba 2,5 tisíce pacientů v kartotéce náhradníka, odpovídá jednoznačně: „Nebudu.“ A dodává, že v jejím okolí je kolegů zubařů v důchodovém věku více.

Podle údajů z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, poskytuje v současné chvíli zdravotní služby v oboru zubní lékařství v okrese Bruntál čtyřicet poskytovatelů. V Ostravě je jich 279.  „Je to ale počet vydaných registrací. To znamená, že jeden lékař může mít dvě ordinace nebo zaměstnává více lékařů,“ vysvětlila Eva Misiačková z odboru zdravotnictví krajského úřadu.  Zde jsou si dobře vědomi situace na Bruntálsku, která je asi nejkritičtější v kraji, a snaží se hledat řešení.

„V letošním roce jsme nabídli nově příchozím zubním lékařům v okrese Bruntál příspěvek ve výši až 150 tisíc korun na jednoho lékaře. Ten lze použít na pořízení vybavení ordinace a náklady spojené s nájmem prostor, ve kterých se ordinace nachází. Podmínkou získání tohoto příspěvku je závazek pracovat jako zubní lékař v okrese Bruntál alespoň po dobu tří let,“ nastínil jednu z pobídek kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek. Nabídky však zatím využila pouze jedna lékařka. „Momentálně jednáme ohledně poskytnutí příspěvku,“ doplnil Martinek.

Kraj si hodně sliboval také od Lékařské fakulty v Ostravě, která o vyučování stomatologie uvažovala. To však na nejbližších několik let zůstane pouze ve stadiu úvah. Zřízení nového oboru a patřičné vybavení je značně finančně náročné a škola nemá v současné době zdroje, ze kterých by náklady ve výši desítek milionů korun pokryla.

Pro následující léta tedy Moravskoslezský kraj připravuje alespoň stipendijní program pro studenty v akreditovaném studijním programu zubní lékařství lékařských fakult. Ten chtějí spustit už v příštím roce. „Podmínkou získání stipendia je závazek pracovat po ukončení studia jako zubní lékař v okrese Bruntál alespoň po dobu tří let,“ vysvětluje Martinek podmínky účasti v programu.

Nejen Bruntál

Na Bruntálsku je možná dostupnost stomatologické péče v kraji nejkritičtější, ale zdaleka nejde o jediné místo. Možná ještě horší je v podhorských oblastech, například Vrbně pod Pradědem. Problémy ale čekají už velmi brzy třeba i dvaadvacetitisícový Bohumín. Zde nyní ordinuje sedm stomatologů. Tři z nich už však mají blízko k odchodu do důchodu. A kupodivu ani v krajském městě není jednoduché nového zubaře sehnat.

Své o tom ví paní Dana P. „Na začátku roku mi můj zubař oznámil, že končí a musím si sama najít náhradu,“ líčí paní Dana. Přestože se domnívala, že v Ostravě s tím nebude problém, vzápětí narazila. „Ani nevím, kolik jsem jich obtelefonovala, někde zašla i osobně, ale všude jsem se setkala s odmítnutím. Nakonec mne v jednom dentálním studiu byli ochotni přijmout. Jakmile jsem tam přišla na úvodní prohlídku, lékař mi nabídl sestavení léčebného plánu za tři tisíce korun. Podruhé už jsem tam nešla,“ říká žena, která žije sama a nákladnou stomatologickou péči si nemůže dovolit. Dvakrát se proto obrátila na svou zdravotní pojišťovnu. Bohužel ani kontakty od nich získané nikam nevedly. Pokaždé šlo o lékaře, stejně jako v prvním případě, zaměřené na spíše na péči nehrazenou ze zdravotního pojištění.

Zubařů je dost

Poněkud překvapivá jsou v této souvislosti slova prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze. Ten tvrdí, že stomatologů je v Česku tak akorát. A doplňuje, že v republice je nyní aktivních, to znamená, pracuje na plný úvazek, kolem 6,5 tisíce zubařů. „Problém je ale v tom, že jsou nerovnoměrně rozmístěni,“ říká a zároveň ale odmítá souvislost s kupní sílou obyvatel toho kterého regionu.  „Roli v tom hraje více věcí. Někteří mladí kolegové se například soustředí na péči nehrazenou ze zdravotního pojištění nebo časově náročnější péči.“

Samotná komora ale podle jeho slov nemá příliš možností ovlivnit rovnoměrnější rozmístění stomatologické péče. „Snažíme se přesvědčit ministerstvo, aby vytvořilo podpůrné programy pro zubaře, kteří se rozhodnou jít do vzdálenějších regionů,“ nastiňuje jednu z nich Chrz.

Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny potvrzuje na základě výpisu z databáze zdravotní pojišťovny jednoduchou pravdu. „Zubaři jdou zkrátka tam, kde je nejvíce pacientů,“ říká a rovněž odmítá, že by v tom podstatnou roli hrála kupní síla toho kterého regionu.  „Nejvyšší počet obyvatel na jednoho poskytovatele zdravotních služeb má Středočeský kraj. Slabou finanční situací obyvatel to tedy nebude, protože se jedná o kraj s druhou nejvyšší průměrnou mzdou na obyvatele v republice. Spíš než kupní síla je tu rozhodující faktor blízkost Prahy, kam řada obyvatel Středočeského kraje jezdí za prací a navštěvuje tam i lékaře.“

Každá rada drahá

Podle nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb by měl pacient ke svému zubaři dojet do 35 minut.  Seznam zubních lékařů, kteří přijímají do své péče nové pacienty, zveřejňuje Česká stomatologická komora na svých webových stránkáchwww.dent.cz. Seznam je průběžně aktualizován podle změn ohlášených zubními lékaři, členěn je podle místa a smluvní pojišťovny.  V době vzniku tohoto článku zde však pro Ostravu nabízelo své služby jen pět ordinací, na Opavsku tři, a na Bruntálsku, ale také třeba také na Novojičínsku nikdo.

„Lékař uvedený ve zmíněném seznamu by neměl odmítnout zájemce převzít do trvalé péče. V opačném případě by si klient měl vyžádat písemné vyjádření se zdůvodněním odmítnutí,“ radí mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý s tím, že se lidé mohou obrátit o pomoc na pracovníky odborů zdravotní péče regionálních poboček zdravotní pojišťovny. Jak ale podotkl, „volný“ lékař nemusí být přímo v místě trvalého bydliště pacienta, služba zubního lékaře musí být pro pacienta dostupná v rámci dojezdové doby do 35 minut.

A když přesto pacient neuspěje? „ Poskytnutí neodkladné péče nemůže být pojištěnci odmítnuto. VZP tuto péči lékaři proplatí i za neregistrovaného pacienta a stejně tak ji proplatí v případě, že s ní lékař nemá smlouvu,“ dodává Oldřich Tichý.

-imu-

Smluvní síť stomatologů ČPZP v Moravskoslezském kraji

                                               stomatologové                obyvatelé celkem

Okres Bruntál                               40                                          94 573

Okres Frýdek-Místek                 112                                        212 987

Okres Karviná                           128                                         255 945

Okres Nový Jičín                         74                                         151 724

Okres Opava                               88                                          176 807

Okres Ostrava-město               226                                          325 640

Zdroj: ČPZP