Andrej Babiš (vpravo) je nespokojen s chystanými volbami do orgánů VoZP a chce po ministru Svatoplukovi Němečkovi (vlevo), aby tomu zabránil. Ten mu vzkázal, že od toho je tu správní rada pojišťovny. Ministr financí, který sám ve zdravotnictví podniká, by možná měl přenechat řešení celé zapeklité situace orgánům pojišťovny a právníkům a nesnažit se VoZP řídit přes média. Foto: TC/Koláž ZD

Babiš zpochybnil doplňovací volby do správní rady vojenské zdravotní pojišťovny

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zpochybnil legitimnost doplňovacích voleb do správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny, které jsou vyhlášeny na tento čtvrtek. Podle něj je možné, že pojišťovna opominula náhradníky z minulé volby. Babiš kvůli tomu vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby se v případě nelegitimnosti doplňovacích voleb zasadil o jejich zrušení. Vyplývá to z Babišova dopisu. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že by se Babiš měl obrátit na správní radu.

Babiš napadá především různý přístup pojišťovny v obdobných případech. Když dvěma členům správní rady soud předběžným opatřením kvůli sporům o oprávněnost jejich členství zakázal účast na jednání, byli místo nich povoláni náhradníci z minulých voleb. Na volné místo ve správní radě, které by mělo být obsazeno zástupcem odborů, ale pojišťovna vypsala doplňující volby.

Podle Babiše má pojišťovna minimálně dva další náhradníky z řad Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády. Z této odborové organizace je i jediný kandidát na uvolněné místo Branislav Choreň, který se do voleb přihlásil. „Nevidím jediný důvod pro to, aby ze všech náhradníků z voleb v roce 2012 byli povoláni pouze dva, ostatní zcela opominuti a na třetí volné místo byly vyhlášeny doplňkové volby,“ uvedl Babiš. Pojišťovna navíc podle něj vynechala dva náhradníky, kteří získali v minulé volbě více hlasů než ten, který už byl do správní rady povolán.

Babiš proto žádá Němečka, aby se v případě, že vojenská pojišťovna nedoloží legitimnost vypsaných doplňovacích voleb, „neprodleně a rázně zasadil o jejich zrušení“.

Ministerstvo zdravotnictví ale argumentuje tím, že Vojenskou zdravotní pojišťovnu neřídí. „Řídí ji správní rada. Nechť se pan ministr s důvěrou obrátí na správní radu, ministerstvo financí v ní má zástupce,“ řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Vojenskou zdravotní pojišťovnou, která má asi 700.000 klientů především z řad vojáků, zmítají spory. Správní rada se na konci září pokusila odvolat ředitele pojišťovny Karla Šteina, který je trestně stíhán. Pro hlasovali především zástupci ministerstev financí a obrany, spravované hnutím ANO. Ministerstvo zdravotnictví spravované ČSSD ale tento krok právně zpochybnilo. Minulý týden se správní rada dohodla na vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele pojišťovny.

S Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku, má ministr Němeček dlouhodobě spory.

-čtk-