Brno chce nemocnicím nabídnout byty, které by mohly sloužit sestřičkám vracejícím se ze zahraničí jako přechodné bydlení. Foto: Wikimedia

Brno nabídne městské byty pro bydlení zdravotních sester

Brno nabídne několik nevyužívaných městských bytů k pronájmu nemocnicím. Cílem je motivovat především slovenské a ukrajinské zdravotní sestry k přesunu do Brna. Aktuálně brněnským nemocnicím chybí přibližně 100 až 120 sester, řekl včera náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

 

Město už má vybrané čtyři byty, tři z nich ještě čekají na rekonstrukci. Jde o velké byty v centru, konkrétně v Masarykově, Zámečnické a Beethovenově ulici. Zájem o využití celkem šesti až osmi bytů projevily čtyři z pěti brněnských nemocnic.

Město cenu stanovilo na 96 korun za metr čtvereční. „Reálně nájemné bude asi 14.000 korun, pokud v bytě bude bydlet šest sester, vyjde to asi 2500 na jednu. Předpokládáme, že se bude jednat o přechodové bydlení, chceme sestrám usnadnit přesun ze zahraniční,“ řekl novinářům primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dodávky elektřiny a plynu si budou řešit nemocnice samy. Budou také garantem úhrad, je na nich, jestli sestrám nájem strhnou z platu, nebo budou postupovat jinak. Nesmí však nájem zvýšit.

Město chce tímto krokem vyřešit bytové potřeby sester, přispět k obydlenosti centra a obsadit prázdné byty. Brno nyní spravuje přibližně 27.000 bytů.

-čtk-