Studie, zveřejněná v časopise Lancet Infectious Diseases, odhalila, že celkový počet Indů nemocných tuberkulózou překvapivě odhaduje na 3,6 milionů osob, což je přibližně o 50 procent vyšší číslo, než jsou stavy prezentované indickou vládou a WHO za rok 2014. Foto: India TV

Drsná realita indických problémů s tuberkulózou: 2,8 milionů nových případů za rok

Indie se konečně seriózně připravuje na zásadní řešení vážné zdravotní zátěže svého obyvatelstva – nákazy tuberkulózou (TBC), která již přerůstá do obřích rozměrů. Potvrzuje to čerstvá aktualizace dat ze strany Světové zdravotnické organizace (WHO), která v říjnu pro tuto zemi podstatným způsobem navýšila odhady počtů nových případů TBC. Indie v tomto parametru vévodí celosvětovým žebříčkům a ze všech nově zachycených pacientů na zeměkouli se jich na území tohoto poloostrova nachází až jedna čtvrtina. Oproti roku 2014, kdy bylo v Indické republice evidováno na 2,2 milionů nových případů TBC, se pro rok 2015 realizovaný záchyt nových případů odhaduje již na cca 2,8 milionů. Krizová situace vyvolává nutnost rychle upravit a také rozšířit národní léčebný program pro boj s tímto onemocněním, které celosvětově ukončí život většího počtu dospělých lidí než kterákoliv jiná infekční nemoc. Tématu se věnovaly The New York Times.

 

I kvůli korekci odhadů WHO pro Indii se zvýšil také globální odhad počtu nových případů TBC, a sice na 10,4 milionů nových případů oproti 9,6 milionům nových diagnostikovaných tuberkulotiků o rok dříve. Zvýšení počtu nových případů však bylo zaznamenáno i v Indonésii a několika dalších zemích.

WHO své odhady pro Indii opravila na základě studie, která byla zveřejněna v srpnu tohoto roku v časopise Lancet Infectious Diseases, v níž se celkový počet Indů nemocných tuberkulózou překvapivě odhaduje na 3,6 milionů osob, což je přibližně o 50 procent vyšší číslo, než jsou stavy prezentované indickou vládou a Světovou zdravotnickou organizací za rok 2014. A tyto vyšší počty se v posledních letech opravdu potvrdily po provedení několika kontrolních průzkumů v indických regionech i na celostátní úrovni.

Hrubé podcenění TBC

Tuberkulózu se v posledních desetiletích dařilo léčit šestiměsíční kúrou kombinace různých antibiotik. V Indii byla tato léčebná metoda v masovém měřítku zavedena v 90. letech minulého století a již záhy slavila úspěch, který se projevil snižováním počtu nemocných. Úspěchy však pominuly, zčásti i proto, že se nepodařilo indikovat tuto léčbu i v soukromých zdravotnických zařízeních, v nichž nyní vyhledává zdravotní péči drtivá většina Indů. Odborníci míní, že to je i hlavní důvod, proč byly počty nemocných podhodnocené – přesná čísla byla známá pouze ze státních zdravotnických zařízení, pro privátní sféru se činily jen odhady, a to nepřesné. Až autoři článku v Lancetu provedli analýzu spotřeby antituberkulotik u soukromých lékařů a poté i zpětnou kalkulaci počtu nemocných. A je jasné, že rozsah epidemie TBC byl hrubě podceněn. Dle údajů WHO zemřelo minulý rok v Indii na toto plicní onemocnění 480.000 osob, což je přibližně čtvrtina ze všech 1,8 milionů obětí, které této nemoci podlehly po celém světě. Vládní orgány plánují provést v následujících třech letech studii prevalence onemocnění, aby se aktuální počty nemocných ještě více zpřesnily. A plánují dodávat léky i diagnostické sety i do soukromých praxí, podobně jako nyní činí v rámci vládního programu u státních nemocnic.

Není-li tuberkulózní onemocnění správně léčeno, nejen, že se dále šíří, ale jeho původci také mutují do forem mnohem rezistentnějších vůči lékům a nemoc se pak obtížněji léčí. Bombajský pneumolog Dr. Zarir Udwadia varoval ve svém odborném sdělení již v roce 2011, že objevil již čtyři pacienty, u nichž bylo onemocnění vůči léčbě zcela rezistentní.

Skepse ke krokům vlády

Dr. Sunil Khaparde, koordinátor indických vládních aktivit zaměřených na potírání TBC, tvrdí, že vláda podpoří ještě více pilotních léčebných programů, které se osvědčí u soukromých lékařů. Jde o to, aby i jejich pacienti absolvovali adekvátní léčbu a příslušné kontroly v trvání šesti měsíců u klasické formy onemocnění, případně celou devítiměsíční až dvouletou terapii, která by měla zvýšit jejich šance v boji organismu s rezistentní formou TBC. Výdaje by se měly zvýšit ze současných 96 milionů dolarů na 300 milionů USD.

Nejdůležitější je, jak rychle a efektivně bude země schopna chystané změny uvést v život. Nový pětiletý plán, který by měl vejít v účinnost v roce 2017 je stále jen skicou na papíře. A v této souvislosti jsou slyšet i skeptické hlasy. „Nevěřím, že se vládní piloty podaří nějak výrazně rozvinout. Nevidím, že by se na celostátní úrovni věci nějak posouvaly dopředu. Zůstanou to lokální izolované pokusy“, řekl v interview novinářům pneumolog Udwadia. Názor druhé strany se získat nepodařilo, ministr zdravotnictví Jagat Prakash Nadda bohužel žádost o rozhovor pro NYT odmítl.

Aby vládní program uspěl, budou muset indičtí soukromí lékaři i jejich pacienti tato opatření přijmout za svá a zdarma dodané léky i diagnostické pomůcky opravdu využívat. V minulosti přitom již několik takových pokusů selhalo. Nyní se však neplánuje, že by soukromé praxe měly odesílat pacienty do státních nemocnic a nehrozí tak, že by o ně mohly přijít, ale měly by jim i nadále poskytovat péči a pouze je zaregistrovat do podpůrných programů, čímž získají přístup k diagnostice i léčivům hrazeným vládou. Na základě registrace mohou pacienti využít také bezplatné konzultace, návštěvy terénních pracovníků v domácnostech i skríningová vyšetření členů své rodiny. Hlavním rizikem totiž je přerušení úspěšně zahájené léčby a používání nedostatečně účinných kombinací antibiotik, které nezlikvidují patogeny v těle dokonale a místo toho ještě pomohou v posilování rezistentních bakteriálních kmenů.

Pacienti i lékaři pod kontrolou

Vláda dokonce plánuje velmi intenzivní monitorování léčby, přičemž nemocní by měli telefonovat na zřízené linky po užití každé dávky vyzvednutých léčiv. Pokud pacient nezavolá, bude mu odesláno upozornění, aby léčbu dodržoval. A stejná výzva bude odeslána i jeho rodinným příslušníkům a zdravotníkům, kteří jej mají v péči. Zástupcem WHO v Indii se zodpovědností za postup proti TBC je Dr. Sreenivas A. Nair a ten prohlásil: „U tuberkulózy je podstatný především důkladný dohled nad uplatňovanými opatřeními. Obrnu jsme vymýtili hlavně proto, že jsme věděli, kde se koncentrují nemocní a zasáhli jsme na správných místech. Více než polovinu rozpočtu potřebného pro Indii již Světová zdravotnická organizace má k dispozici, dodaly nám je zahraniční humanitární agentury. Abychom však naše aktivity mohli naplno rozvinout, budeme určitě potřebovat ještě další podporu“.

Dobrou zprávou je, že Světový fond pro boj s AIDS, TBC a malárií plánuje ještě v roce 2016 uvolnit právě na podporu programů eradikace tuberkulózy v Indii dalších 119 milionů USD. Jeho mluvčí Seth Faison ujišťuje: “Rozhodně důkladně zvážíme každý návrh opatření, které by napomohly zásadnímu rozšíření aktivit vedoucích k potlačení TBC v této zemi“.

-ipo-