Firma DSA není spokojena s průběhem tendru. Přitom má dvě stanoviště z nového tendru téměř v kapse, alespoň ministerstvo tvrdí, že tam, kde nebyl podán protest, návrh výběrové komise platí. Dosud společnost provozuje čtyři stanoviště. Foto: DSA

DSA se v tendru na leteckou záchrannou službu odvolala k ÚOHS

Firma DSA dnes podala k antimonopolnímu úřadu námitky k tendru na nové provozovatele letecké záchranné služby. ČTK to napsal místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček. Firma napadla výsledky u čtyř stanovišť, kde neuspěla. Sama by měla provozovat stanoviště v Hradci Králové a Liberci. Zatím ale podle Tučka neobdržela do ministerstva zdravotnictví smlouvy k podpisu.

 

Z deseti stanovišť letecké záchranné služby v Česku bude stát od ledna příštího roku provozovat základny v Praze, Plzni, Brně a Českých Budějovicích, která se zřejmě přesune do Bechyně. O provoz se podělí armáda a policie. Nejasná situace tedy zůstává u základen v Olomouci a Ústí nad Labem, které podle výsledku tendru měly připadnout slovenské firmě Air Transport Europe, a u Jihlavy a Ostravy, odkud měly létat záchranářské vrtulníky rakouské firmy Helikopter Air Transport. Výsledky u těchto stanovišť firma DSA napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ministerstvo zdravotnictví její námitky už dříve odmítlo.

Tuček už dříve argumentoval tím, že hodnotící komise podle něj prokázala neznalost civilních leteckých předpisů a nerespektovala vlastní zadávací podmínky. Firma chce podle Tučka docílit toho, aby se posuzování vrátilo komisi, která nabídky odborně posoudí.

Výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH by mělo zajistit provozovatele šesti základen letecké záchranné služby v letech 2017 až 2020. Jediným kritériem výběru byla cena.

Nyní provozují osm z deseti základen letecké záchranné služby v Česku (Ostrava, Olomouc, Brno, Jihlava, Liberec, České Budějovice, Hradec Králové a Ústí nad Labem) firmy Alfa-Helicopter a DSA, kterým koncem roku vyprší smlouva. Základny v Praze a Plzni mají policie a armáda, nově by měly převzít i základny v Českých Budějovicích a Brně. Alfa-Helicopter už dříve oznámila, že ukončí činnost.

-čtk-