Lékaři a manažeři státních nemocnic - medailisté prezidenta Zemana: vlevo Pavel Budínský, vpravo docent Jaroslav Feyereisl. Foto: FN Motol/ ÚPMD

Medaili za zásluhy připnul Zeman na hruď také dvěma lékařům

Prezident republiky Miloš Zeman včera u příležitosti svátku 28. října vyznamenal také dva lékaře. Oba jsou manažery pražských státních nemocnic a oba si z hradu odnesli Medaile Za zásluhy I. stupně. Pavel Budinský je provozně technickým náměstkem FN Motol a Jaroslav Feyereisl ředitelem Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. Podívejte se na zdůvodnění prezidenta.

 

Pavel Budinský

Medaile Za zásluhy I. stupně

za zásluhy o stát v oblasti výchovy, obrany, bezpečnosti státu a občanů

Pavel Budinský (26. září 1959) – dlouholetý předseda Československé obce legionářské (od roku 2007), vojenský lékař. Provozně-technický náměstek nemocnice v Motole sloužil na počátku 90. let v operaci Pouštní bouře. Prošel také mírovými misemi na území bývalé Jugoslávie, byl členem operací UNPROFOR, UNTAES, UNCRO či IFOR. Za službu v armádě byl několikrát oceněn, je například držitelem Záslužného kříže ministra obrany.

 

Jaroslav Feyereisl

Medaile Za zásluhy I. stupně

za zásluhy o stát v oblasti vědy a výchovy

Jaroslav Feyereisl (16. března 1954) – ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. Špičkový český porodník, vyhledávaný českými celebritami. V čele podolského ústavu stojí od roku 2000. Je členem významných institucí a vědeckých rad, předsedou České gynekologické a porodnické společnosti. Dvakrát působil na univerzitní ženské klinice ve švýcarském Bernu. Provedl porod prvních českých paterčat.

-red-