Podle německého ministra financí celníci za posledních dvanáct měsíců zabavili téměř čtyři miliony padělaných "pilulek". Čtyřikrát více než v předešlém roce. Foto: Health Reporter East Africa

Trh s padělky léků vzkvétá, tratí na tom také Německo

Padělané léky představují vážné zdravotní riziko. Zároveň ohrožují tisíce pracovních míst napříč Evropou. Přesto někteří lidé vědomě podstupují nebezpečí a falešné léky kupují a berou, vyplývá z průzkumu německého deníku Der Tagesspiegel. Podle studie Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) zaměřené na ekonomické dopady padělání léků, farmaceutický průmysl ročně přichází přibližně o 10,2 miliardy eur. Loni se prodej originálních léků v EU na úkor padělků snížil o 4,4 procenta. Podle odborníku z EUIPO jen Německo ročně ztratí asi jednu miliardu eur, okolo 2,9 procenta celkových příjmů z výroby a prodeje léčiv.

 

Nelegální výroba a prodej léků má nezanedbatelný dopad i na evropský pracovní trh. Výrobci léčiv jsou nuceni omezovat výrobu a hromadně propouštět s tím, jak klesá poptávka po nefalšovaných lécích. Bruselští úředníci odhadují, že 37 700 pracovních míst bylo v důsledku padělání ztraceno přímo a dalších více než padesát tisíc nepřímo u dodavatelských firem. Německé farmaceutické firmy loni propustily přes sedm tisíc zaměstnanců.

Nižší výběr daní

Paděláním trpí i státní kasy. Vlády členských států EU odhadují roční daňové ztráty na 1,7 miliardy eur.

Z analýzy Světové zdravotnické organizace (WHO) rovněž vyplývá, že se nepadělají jen generické léky a léky, jež je možné koupit bez předpisu. V široké míře dochází i k padělání inovativních léků a léků proti rakovině.

Na jaře letošního roku na narůstající problém výroby a prodeje falešných léků upozornil i německý spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU). Podle jeho slov celníci za posledních dvanáct měsíců zabavili téměř čtyři miliony padělaných pilulek. Čtyřikrát více než v předešlém roce. Mezi nejčastější typy padělaných léků, které byly zkonfiskovány, patří tablety určené k léčbě erektivní dysfunkce, přípravky na hubnutí a anabolické steroidy. Většina falešných léků byla vyrobena v Číně, Indii a Thajsku.

Také Němci riskují

V rámci průzkumu ochoty německých spotřebitelů nakupovat na černém trhu vytvořili němečtí celníci falešný online obchod s léky a během krátké doby obdrželi přes 1400 objednávek na přípravky s nejasným původem. To dokládá, že nezanedbatelné množství německých spotřebitelů nemá problém riskovat zdraví a koupit si potenciálně nebezpečné a padělané léky.

Jakub Žák