Za prvních devět měsíců letošního roku bylo nově diagnostikováno 244 pacientů s HIV, což je o šedesát více než za stejné období loňského roku. Foto: publicdomainfiles.com

Letos v Česku přibylo 244 lidí s HIV, o třetinu více než loni

Za první tři čtvrtletí letošního roku v Česku přibylo 244 lidí nakažených virem HIV, zhruba o třetinu více než loni za stejné období. Vyplývá to z údajů na webu Státního zdravotního ústavu. Od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, zdravotníci zaznamenali celkem 2864 případů HIV. U 500 lidí pak propukla nemoc AIDS, kterou vir způsobuje, a 252 lidí s AIDS zemřelo.

 

Loni bylo ke 30. září nových případů HIV pouze 185, letos je tak počet nově nakažených o šest desítek vyšší. Pravděpodobně tak budou rekordní i celoroční údaje. Loni za celý rok přibylo 266 nakažených HIV, což byl nejvyšší roční nárůst od doby, kdy se v tuzemsku výskyt viru sleduje.

Za samotné září zaznamenal zdravotní ústav 28 nových případů HIV. Nejvíce nakažených zatím letos přibylo v únoru, a to 36. Z jednotlivých regionů republiky bylo zatím letos nejvíc nových případů HIV v Praze – celkem 105. Praha má nejvíc nově nakažených ze všech krajů i v přepočtu na obyvatele.

Z celkového počtu HIV pozitivních zaznamenaných od roku 1985 tvoří naprostou většinu, přes 85 procent, muži. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog.

-čtk-