Na provoz bude mít VZP 4,9 miliardy korun, což odpovídá maximálnímu limitu 2,91 procenta příjmů, který může pojišťovna na provoz využít. Foto: Koláž ZD

Správní rada VZP schválila peníze na péči pro příští rok, celkem vydá 161,7 miliardy korun

 

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dnes schválila zdravotně pojistný plán na příští rok. Novinářům to řekl její předseda Jiří Běhounek (ČSSD). Celkové příjmy základního fondu, který je nejdůležitějším fondem zdravotní pojišťovny a slouží především k úhradě zdravotních služeb pojištěncům, budou činit 168,25 miliardy korun. Výdaje budou zhruba o 250 milionů korun nižší. Na zdravotní péči o svých asi 5,9 milionu klientů dá pojišťovna 161,7 miliardy korun. To je asi o šest procent, tedy o 8,9 miliardy korun více, než kolik plánovala pro letošní rok.

 

Zdravotně pojistný plán je v podstatě rozpočet, kterým se řídí hospodaření pojišťovny v konkrétním kalendářním roce. Na letošní rok plánovala VZP ve zdravotně pojistném plánu příjmy i výdaje základního fondu 158,9 miliardy korun.

Podle Běhounka je plán na rok 2017 sestaven jako vyrovnaný. Vyšší příjmy pro příští rok souvisí podle VZP mimo jiné s pozitivním vývojem ekonomiky, nárůstem pojistného za státní pojištěnce, které se od ledna zvýší z 870 na 920 korun, i s růstem minimální mzdy a s tím souvisejícím růstem minimálního pojistného z 1337 na 1485 korun.

Na provoz bude mít VZP 4,9 miliardy korun, což odpovídá maximálnímu limitu 2,91 procenta příjmů, který může pojišťovna na provoz využít. Pojišťovna podle materiálu chystá prodej několika nemovitostí. Na investice plánuje největší česká pojišťovna 698 milionů korun, peníze budou určeny především na IT.

Do fondu prevence VZP převede půl miliardy korun a do rezervního fondu 600 milionů korun, čímž splní zákonný požadavek, aby v rezervě měla 2,3 miliardy korun. V rámci prevence bude VZP podle člena správní rady Rostislava Vyzuly (ANO) hradit výdaje na včasné odhalení lidí s vrozeným vysokým cholesterolem.

Pojišťovna chce zpomalit tempo úbytku pojištěnců, těm stávajícím hodlá proto nabídnout preventivní programy zaměřené mimo jiné na předcházení nemocem kardiovaskulárního systému, nádorovým či duševním onemocněním a cukrovce. Zatímco letos odhaduje průměrný počet pojištěnců na 5,919 milionu, příští rok by to mělo být asi o 10.000 méně.

-čtk-