Proč mohou být bouřky pro astmatiky nebezpečné? Pylová zrna jsou turbulentním prouděním zvýšeně uvolňována z kvetoucích rostlin a unášena vzdušnými proudy. Následkem větší vzdušné vlhkosti a dalších faktorů pylová zrna praskají a do okolí z nich uniká obrovské množství alergenů. Foto: Flickr

Stovky lidí v Melbourne postihlo bouřkové astma

Bouřka v australském městě Melbourne způsobila v pondělí večer zdravotní problémy stovkám lidí, kteří kvůli dýchacím potížím volali na pohotovost. Mnozí z nich byli astmatici. Úřady musely povolat do služby 60 záložních sanitek, pomáhala také policie a hasiči. Dva lidé údajně při čekání na převoz do nemocnice zemřeli, uvedl včera zpravodajský server BBC.

 

Bouřky dokážou během pylové sezony vyvolat epidemie vzplanutí astmatu. Na počátku bouřky jsou pylová zrna turbulentním prouděním zvýšeně uvolňována z kvetoucích rostlin a unášena vzdušnými proudy. Následkem větší vzdušné vlhkosti a dalších faktorů pylová zrna praskají a do okolí z nich uniká obrovské množství alergenů, jejichž rozměry jsou menší než obvykle, a tak se snadno dostanou přímo do průdušek. Tam potom spouštějí astmatický záchvat. Problémy pociťují také alergici.

Záchranná služba státu Viktorie obdržela v pondělí mezi 18:00 a 23:00 více než 1870 telefonátů, což je šestkrát více než denní průměr. „Byl to výjimečně rušný den, bylo to bezprecedentní“ uvedl šéf záchranných operací Mick Stephenson.

Bouřkové astma způsobila podle zdravotníků v pondělí v Melbourne vysoká koncentrace žitného pylu v ovzduší. Ministryně zdravotnictví státu Viktorie Jill Hennessyová uvedla, že kvůli mimořádné situaci se pro veřejnost otevřela i soukromá zdravotnická zařízení.

-čtk-