Navzdory faktu, že přijatá opatření mají dopad v podstatě na všechny lidi světa, probíhají všechna jednání za zavřenými dveřmi a s vyloučením veřejnosti i médií. Prý z obav z infiltrace agentů tabákového průmyslu. Foto: Flickr

Svět se sešel, aby vyřešil tabákovou epidemii, avšak za zavřenými dvěřmi

Největší konference o kontrole tabáku probíhá od začátku týdne v Indii. Víc než tisíc delegátů z celého světa se sešlo, aby našli způsob, jak omezit tabákovou epidemii, která každý rok stojí život šest milionů lidí. Rámcová úmluva Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku FCTC je jediná mezinárodní smlouva o veřejném zdraví, která řeší globální boj proti kouření.

 

Během v pořadí už sedmé Konference smluvních stran COP7, jak zní celý její název, rozhodují zástupci sto osmdesáti zemí světa, ale také Evropské Unie a dalších hospodářských regionálních organizací, o krocích, které přispějí k celosvětovému boji proti ničivým důsledkům užívání tabáku.

„V Indii je 275 milionů kuřáků. Bezmála jeden milion životů je každý rok díky přímému nebo nepřímému užívání tabáku ztraceno. Ekonomická ztráta pro Indii a náklady na léčbu nemocí způsobených kouřením je astronomických dvaadvacet miliard amerických dolarů ročně. Snížení počtu kuřáků pod 30 % není volba, ale nutnost,“ uvedl během zahajovacího projevu indický ministr zdravotnictví Shri J.P. Nadda.

Delegáti jsou rozděleni do několika pracovních skupin. Tématem diskuzí jsou mimo jiné nové tabákové výrobky tzv. ENDS (electronic nicotine delivery systems) a možné způsoby jejich regulace. Řeší se i velikost odstrašujících obrázků na krabičkách, efektivita anti-tabákových kampaní, nebo omezení vlivu tabákového průmyslu na legislativní proces a nastavení regulací v jednotlivých zemích.

Svoboda tisku a transparentnost

Navzdory faktu, že přijatá opatření mají dopad v podstatě na všechny lidi světa, probíhají všechna jednání za zavřenými dveřmi a s vyloučením veřejnosti i médií. Podle delegátů, kteří o vyloučení tisku z konference rozhodli hned během prvního dne jednání, jde o maximální snahu omezit vliv tabákové lobby na účastníky jednání. V minulosti se několikrát prokázalo, že se zástupci tabákového průmyslu infiltrovali nejen mezi veřejnost, ale i mezi novináře.

I některé delegace byly na předešlých anti-tabákových konferencích ve střetu zájmů. „Začátkem tohoto měsíce byly vlády vyzvány k vyloučení zástupců tabákového průmyslu ze svých delegací na COP7. Je to moudré opatření a nejedná se o selhání a nedostatek transparentnosti ze strany WHO,“ uvedla šéfka Světové zdravotnické organizace Margaret Chan.

Rámcová úmluva FCTC vstoupila v platnost v roce 2005. Jedná se o první mezinárodní smlouvu, která byla dohodnuta pod záštitou Světové zdravotnické organizace WHO a úspěšně pomáhá koordinovat globální boj proti tabáku. Do dnešního dne smlouvu ratifikovaly téměř všechny země světa. Pravidelné konference COP se konají ve dvouletých intervalech.

Jakub Žák