Graf, který v různé podobě zveřejnily média specializovaná na ekonomiku. Postupný rychlý růst hodnoty firmy Valeant a pak její prudký pád. Případ podivných machinací a obcházení pravidel, který ještě nemá konec. Foto: Koláž ZD

V kauze Valeant byli obviněni dva bývalí manažeři

Američtí federální prokurátoři obvinili dva bývalé vedoucí zaměstnance společností Valeant a Philidor. Tvrdí, že si nelegálně přišli na desítky milionů dolarů prostřednictvím tajných převodů peněz.

 

Federální žalobci státu New York tvrdí, že jeden z exmanažerů kanadské farmaceutické společnosti Valeant Gary Tanner a bývalý šéf internetového prodejce léčiv Philidor Andrew Davenport měli tajnou dohodu. Jejím účelem bylo dělat vše pro to, aby Valeant využil opci k nákupu Phillidoru za 100 milionů dolarů. Oba manažeři se pak měli podělit o jakousi provizi.

„Dohoda vyústila v desítky milionů dolarů přímo pro Davenporta a téměř 10 milionů dolarů pro Tannera,“ píše se v obvinění, které bylo zveřejněno tento čtvrtek. Gary Tanner podle listu Financial Times využíval svou pozici ve vedení Valeantu k prosazování nákupu Philidoru. Davenport si tak měl přijít na 40 milionů dolarů.

Butch a Sundance

Transakce byla vypořádána tajně, a to prostřednictvím několika takzvaných „skořápkových firem“, aby nebylo možné vypátrat, odkud kam přesně peníze plynuly. Spis poukazuje mimo jiné na e-mailovou komunikaci mezi oběma muži, kde Tanner vztah k Davenportovi přirovnává ke známé westernové dvojici Butch Cassidy a Sundance Kid.

Oba muži byli zadrženi ve čtvrtek ráno a bylo proti nim vzneseno několik obvinění ze spáchání různých trestných činů, včetně podvodu a pletichy. Preet Baharara, manhattanský státní zástupce, na tiskové konferenci prohlásil, že exmanažeři využili Philidor jako „stroj ke svému vlastnímu obohacení.“ Tanner „souhlasil s protěžováním byznysu pro Philidor tak, aby přesvědčil vedení Valeantu, že za něj má utratit 100 milionů dolarů,“ řekl Baharara.

Gary Tanner prý opakovaně lhal, když prohlašoval, že na úzkých vazbách s Philidorem nemá coby manažer Valeantu žádný osobní zájem. To tvrdil dokonce i poté, co jeho nadřízení pojali podezření. „Ve skutečnosti byl jeho zájem obrovský,“ vyvrací Tannerova tvrzení Baharara. Poté co se Valeant rozhodl stomilionovou opci na koupi Philidoru využít, „pánové Davenport a Tanner peníze akcionářů neoprávněně využili ve svůj prospěch,“ doplňuje státní žalobce.

Obvinění muži své peníze „uklidili“ poměrně rychle. Jen pár dní poté, co byl obchod dokončen, Tanner inkasoval 6,5 milionů dolarů, z nichž dva miliony přeposlal na účet svého penzijního spoření. Davenport si ihned pořídil nový dům a vinný sklípek. Jen za něj dal prý 50 tisíc dolarů. Byli také velice opatrní. Pro vzájemnou komunikaci nevyužívali oficiální e-mailové účty, ani se neoslovovali svými pravými jmény.

První, ale nikoli poslední krok

Preet Baharara také několikrát zdůraznil, že zatčení a obvinění Garyho Tannera a Andrewa Davenporta není posledním slovem v kauze Valeant. Je to ale první výsledek po více než roce, co vyšetřování kanadské farmaceutické firmy trvá. „Vyšetřování pokračuje. Je toho stále ještě mnoho, co zbývá v souvislosti s Valeantem prověřit,“ řekl prokurátor.

Kromě Davenporta a Tannera jsou v hledáčku policie také Michael Pearson (bývalý generální ředitel Valeantu) a Howard Schiller (bývalý finanční ředitel). Žalobu na Valeant v souvislosti s akvizicí Philidoru podalo i několik investorů. Cítí se býti podvedeni.

Společnost Valeant se k posledním událostem vyjádřila pouze prostřednictvím krátkého stanoviska na svých webových stránkách. „Gary Tanner není zaměstnancem Valeantu od 13. září 2015 a Andrew Davenport jím nebyl nikdy. Zveřejněné informace obsahují také obvinění, jejichž účelem je mimo jiné Valeant poškodit. Valeant ale bude i nadále spolupracovat se všemi relevantními stranami při vyšetřování těchto záležitostí,“ píše se mimo jiné ve stanovisku firmy.

Kometa Valeant, co rychle zhasla

Michaelu Pearsonovi se podařilo Valeant přetvořit z malého výrobce léčiv na společnost, jejíž tržní kapitalizace (tržní hodnota na burze) dosahuje bezmála 100 miliard dolarů. Jenže bylo to za cenu obrovského nárůstu zadlužení, časté fluktuace vědeckých pracovníků a masivního zdražování léků.

Nicméně jeho strategie po nějakou dobu fungovala. Vysloužila si obdiv několika významných investorů, kteří se soustředí jen na perspektivní společnosti. Jedním z nich je například Bill Ackman, majitel investičního fondu. Ten ale díky majetkové účasti ve Valeantu prodělal několik miliard dolarů.

Kouzlo bývalého šéfa Valeantu Pearsona se začalo vytrácet loni poté, co vyšlo najevo, že Valeant využíval síť internetových lékáren k umělému navyšování prodejů mnoha jeho nejprodávanějších výrobků. Odbyt některých léků, jako například mast proti nehtové mykóze Jublia, propadly krátce poté, co byla činnost Philidoru loni v říjnu ukončena. Za třetí čtvrtletí roku 2015, kdy ještě Philidor fungoval, vygenerovala Jublia tržby ve výši 106 milionů dolarů. Ve stejném období roku 2014 to však bylo jen 44 milionů.

Financial Times se odkazují na dobře informovaný zdroj, podle kterého byl byznysmodel Philidoru založen mimo jiné na tom, že zasílal pacientům levnější generika, ale zdravotním pojišťovnám účtoval ceny originálních léků se značkou Valeant. Jak se zdá, tak i toto bude ještě předmětem dalšího vyšetřování.

Petr Musil