Pavel Chrz vedl stomatologickou komoru osm let. Kdo jeho křeslo převezme, bude jasno o víkendu. Foto: MK

Zubaři si o víkendu zvolí nového prezidenta, Chrz neobhajuje

Česká stomatologická komora (ČSK) si na víkendovém sněmu v Plzni zvolí nového prezidenta. Současný šéf Pavel Chrz, který vede komoru v druhém funkčním období, místo obhajovat nebude. O křeslo se zřejmě utká pět kandidátů, kromě viceprezidenta komory Roberta Houby kandiduje stomatolog a televizní moderátor Roman Šmucler. Dalšími uchazeči jsou členové představenstva Faez Al Haboubi a Milan Řezáč a také předsedkyně revizní komise ČSK Michaela Kraus Kozumplíková.

 

Chrz, který je ve funkci od roku 2008, by byl rád, kdyby nový šéf komory na jeho působení navázal. „Podařilo se udržet alespoň v nějaké rozumné míře rozdělení stomatologické péče na péči hrazenou a nehrazenou ze zdravotního pojištění, podařilo se docela dobrým způsobem zlepšit komorové vzdělávání. Nástupce by měl pokračovat a snažit se především, aby se financování stomatologické péče opravdu dostalo na dobrou úroveň,“ řekl ČTK Chrz.

Zubaři dlouhodobě tvrdí, že stomatologie je podfinancována. Podle Chrze každoroční nárůsty peněz do zdravotnictví putují v poslední době především do lůžkových zařízení. „Přitom kvalitní ambulantní péče je lacinější než nákladná lůžková,“ řekl. Sněm by měl proto rozhodnout i o tom, zda zubaři přitvrdí ve své kampani, ve které na nedostatek peněz upozorňovali.

Favoritem volby bude zřejmě současný viceprezident Houba. Také Chrz na post prezidenta přišel z pozice jeho zástupce. Před osmi lety nahradil Jiřího Pekárka, který komoru vedl 18 let. Funkci prezidenta nepřevezme vítěz hned, ale zhruba rok bude spolupracovat s dosavadním šéfem.

Šmucler z Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion ČTK k volbám řekl, že by chtěl zvýšit prestiž stomatologů. Tvrdí, že stomatologie je podceňována a podpora od státu a zdravotních pojišťoven neodpovídá její roli. „Zhruba třetina peněz byla zubařům sebrána. Je to tolik, že každý rok by se za to mohla postavit jedna fakultní nemocnice. Za tyto platby se stomatologické výkony často nedají udělat,“ uvedl. Proto podle něj mnozí zubaři nepřibírají nové pacienty a problém je i se zajištěním stomatologické péče na venkově.

-čtk-