Vítkovická nemocnice nabízí od začátku letošního roku všeobecným zdravotním sestrám náborový příspěvek ve výši 50 tisíc korun. K tomu mohou využít firemní školku či čerpat příspěvek na dopravu. „Zájem je, ale málokdo vyhoví požadavkům. Lidé se hlásí, ale nemají třeba dostatečné vzdělání,“ říká mluvčí skupiny AGEL. Foto: Archiv Agel

Náborový příspěvek nepomohl, AGEL otevře v příštím roce v Ostravě střední zdravotnickou školu

Společnost AGEL patří mezi největší soukromé poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě. Jen v České republice provozuje jedenáct nemocnic, z toho pět v Moravskoslezském a čtyři v Olomouckém kraji. Pod jejími křídly působí síť poliklinik, lékáren, laboratoří, distribučních společností a dalších specializovaných zdravotnických zařízení. V příštím roce se chystá vkročit na nové pole působnosti – do oblasti středního školství. V Ostravě otevře svou první střední zdravotnickou školu.

 

„Asi dva roky,“ odpovídá na otázku, jak dlouho trvala příprava projektu školy, člen představenstva společnosti René Janosch. A jako důvod uvádí reakci na nedostatek zdravotnického personálu, který se nevyhýbá ani zařízením AGELU. V době, kdy se, vzhledem k nedostatku zdravotníků také v jiných zařízeních, míjejí účinkem i finanční pobídky pro nové zaměstnance, v tom vidí další možnost, jak do zdravotnictví mladé lidi přilákat.

Jeden příklad za všechny. Vítkovická nemocnice nabízí například od začátku letošního roku všeobecným zdravotním sestrám náborový příspěvek ve výši 50 tisíc korun. K tomu mohou využít firemní školku či čerpat příspěvek na dopravu. „Zájem je, ale málokdo vyhoví požadavkům. Lidé se hlásí, ale nemají třeba dostatečné vzdělání,“ říká mluvčí skupiny AGEL Radka Miloševská. A doplňuje, že zatím byl příspěvek poskytnut pouze v jednom případě.

Přijímačky už na jaře

Prvních 120 studentů zasedne do lavic AGEL Střední zdravotnické školy od září příštího roku. Na jaře je čekají přijímačky. Celková kapacita školy je plánovaná na 250 studentů. Studovat mohou ve třech denních čtyřletých oborech – zdravotnický asistent, zdravotnické lyceum a laboratorní asistent. Dálkově pak v pětiletém oboru zdravotnický asistent. Všechny studijní obory jsou zakončeny maturitní zkouškou.

„Cílem školy je vychovávat nelékařský zdravotnický personál, především zdravotnické asistenty,“ doplnil Jarosch s tím, že do budoucna zde chtějí rozšířit studijní program v oboru diplomovaná všeobecná sestra. Jako nespornou výhodu pro studenty vidí jistotu následného zaměstnání v rámci skupiny. „Nejde ale o povinnost. I když budou studovat na naší střední škole, mohou poté odejít pracovat kamkoli jinde,“ dodal Jarosch s tím, že výjimkou jsou studenti, kterým je poskytnuto stipendium.

Investice za půl miliardy

Během uplynulých 5 let bylo ve skupině AGEL proinvestováno více než 2,5 miliardy korun. Jen v letošním roce byly realizovány investiční akce v celkové hodnotě 425 milionů korun, přičemž třetina z nich v Moravskoslezském kraji, čtvrtina v Olomouckém. „Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě byl letos ukončen projekt rekonstrukce operačních sálů a chirurgického oddělení v celkové hodnotě dosahující 80 milionů korun. Další 4 miliony korun putovaly do digitalizace těchto sálů a šest miliónů si vyžádal upgrade zdejší angiolinky,“ popsal předseda představenstva společnosti AGEL Ján Dudra. Celkově bylo podle jeho slov jen ve Vítkovické nemocnici, která je členem společnosti od roku 2005, proinvestováno více než 800 milionů korun.

Nové vybavení získala také Nemocnice Podlesí v Třinci, konkrétně nový skiagrafický rentgen v hodnotě 3 miliony korun. Do konce letošního roku zde projdou rekonstrukcí také kardiochirurgické sály, které budou vybaveny novu vzduchotechnikou za 2 miliony korun.

Několik větších akcí bylo realizováno také v Olomouckém kraji, další se chystají. „Nedávno jsme v Nemocnici Prostějov otevřeli zrekonstruované Centrum léčebné rehabilitace, které získalo nový kabát za 28 miliónů korun. V Nemocnici Přerov byla zase právě dokončena stavba a instalace zcela nové magnetické rezonance za 40 milionů korun,“ popsal Ján Dudra a dodal, že zahájeny byly přípravy přestavby dětského oddělení v Nemocnici Prostějov. Rekonstrukce zde bude zahájena v první polovině roku 2017.

„Zásadní proměnou aktuálně prochází také Jesenická nemocnice, která se stala členem skupiny v únoru letošního roku. Od té doby zde bylo proinvestováno již 30 milionů korun. Jednou z vůbec prvních realizovaných investičních akcí bylo pořízení 50 elektricky ovladatelných polohovatelných lůžek s novými matracemi za více než dva miliony korun,“ doplnila mluvčí skupiny Radka Miloševská s tím, že za další dva miliony byla na hemodialyzační středisko Jesenické nemocnice nainstalována také nová úpravna vody.

„V těchto dnech nemocnice získala nové přístrojové vybavení na gynekologické, chirurgické, dětské a ortopedické oddělení za 25 milionů korun. Dalším významným aktuálně realizovaným projektem je modernizace LDN za více než dvacet milionů korun,“ dodala Miloševská.

-ova-

AGEL, a.s.

V Moravskoslezském kraji provozuje společnost AGEL a.s. pět nemocnic - Nemocnici Podlesí v Třinci, Nemocnici Český Těšín, Vítkovickou nemocnici v Ostravě, Nemocnici Nový Jičín, Podhorskou nemocnici v Rýmařově a Bruntále a dále dvě polikliniky v centru Ostravy – Hornickou polikliniku a Polikliniku AGEL . Mezi další specializovaná pracoviště patří Oční centrum AGEL, které sídlí v areálu Vítkovické nemocnice, Novojičínské diagnostické centrum a Laboratoře AGEL v Novém Jičíně. V Moravskoslezském kraji je ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL léčeno každoročně na 350 tisíc pacientů, dalších 200 tisíc pak v kraji Olomouckém.