Ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (vpravo) vyzve v boji o post předsedy pražské ČSSD její současný místopředseda Pavel Jaroš (vlevo). Foto: archiv

Ministr Ludvík je člověk se stigmatem prohry, tvrdí jeho vyzyvatel

Nečekaný souboj se dnes odehraje na Krajské konferenci ČSSD v Praze. Krajský místopředseda Pavel Jaroš se hodlá ucházet o předsednický post. Postaví se tak současnému předsedovi a novému ministrovi zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi.

 

Dlouholetý místopředseda pražské krajské sociální demokracie Pavel Jaroš oznámil svým spolustraníkům, že bude v nadcházejících stranických volbách kandidovat na šéfa pražské ČSSD. Současný předseda Miloslav Ludvík tak má silného protikandidáta.

„Není možné, aby ČSSD v Praze vedli lidé se stigmatem prohry, byť bychom je měli lidsky rádi, protože náš závazek vůči voličům (respektive prosazování sociálně demokratických ideí) musí být vždy na 1. místě. Pokud se na tomto základním principu shodneme, předpokládám, že můj protikandidát či protikandidáti přistoupí k tomuto základnímu principu fungování politické strany stejně. ČSSD nemůže být je výtahem k moci pro sběratele funkcí bez přímé osobní odpovědnosti,“ píše Pavel Jaroš v dopise spolustraníkům, kterým oznamuje kandidaturu na post předsedy.

Z kontextu dopisu vyplývá, že Jaroš přisuzuje nejhorší volební výsledek sociální demokracie v Praze současnému předsedovi Ludvíkovi, který vedl kandidátku v roce 2014. Na své spolustraníky apeluje, aby si uvědomili, že nerozhodují mezi Pavlem a Slávkem, ale aby si více než kdy jindy uvědomili, že rozhodují o výsledku sociální demokracie nejen v Praze.

Svá slova doplnil přehledem volebních výsledků ČSSD na celostátní a pražské úrovni od roku 1998, kdy se sociální demokracie stala vládní stranou.

Zdroj: Ekonomický deník
Zdroj: Ekonomický deník

„Chci přinést změnu, a proto musím začít od sebe. Domnívám se, že nikdo nemůže zastávat žádnou funkci bez přímé politické odpovědnosti a jsem připraven, v případě, převzetí odpovědnosti za pražskou sociální demokracii nést osobní politickou odpovědnost i v případě volebního neúspěchu,“ píše v dopise Jaroš. Slibuje, že pokud pražská ČSSD nepřekoná v parlamentních volbách, které se konají příští rok, ty z roku 2013, odejde. „Tím logicky uvolním místo někomu jinému, což povařuju za zásadní před blížícími se volbami do zastupitelstva hl. města Prahy a zastupitelstev městských částí,“ doplňuje v dopise své vize Jaroš.

Podle sondáže Ekonomického deníku mezi vlivnými pražskými sociálními demokraty ministr Ludvík pozici předsedy spíše obhájí díky vydatné pomoci klíčových hráčů pražské ČSSD Petra Hulínského, Miroslava Pocheho a Karla Březiny. O jisté nervozitě ministrových spojenců však svědčí usnesení Krajského výboru, které v minulosti zpravidla kandidáta na předsedu nedoporučovalo a nechávalo je volné vnitrostranické soutěži.

Krajský výkonný výbor podle kuloárních informací podpoří na předsedu strany opět Bohuslava Sobotku, na místopředsedy pak Lenku Tesku Arnoštovou, Petra Dolínka, Michaelu Marksovou Tominovou a Lubomíra Zaorálka. Překvapivé je jméno Petra Dolínka, jelikož se dosud o jeho kandidatuře na místopředsednický post celé strany nemluvilo. Místopředsedy pražské ČSSD by se měli stát Daniel Hodek, Karel Klíma ml., Jiří Bodenlos, René Pekárek a Hana Nováková.

– redakce – článek vyšel v Ekonomickém deníku (jeden ze zpravodajských portálů našeho vydavatelství).