Vrtuľníky často pristávajú na núdzových pristávacích plochách, ktoré nespĺňajú potrebné bezpečnostné požiadavky. Foto: Pixabay

Nová komise vybere provozovatele letecké záchranky v Ústí. ÚOHS začal řešit i tendr na základnu v Olomouci

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo rozhodnutí o vítězi tendru na provoz stanoviště letecké záchranné služby v Ústí nad Labem. Nabídky posoudí nová komise, jejíž složení včera odsouhlasila vláda. Základnu měla podle dřívějšího rozhodnutí obsluhovat slovenská firma Air-Transport Europe (ATE). Zakázku ale napadla u antimonopolního úřadu kvůli údajně nízké ceně konkurenční DSA, která nyní v oblasti působí.

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal v listopadu předběžné opatření, podle kterého nesmí ministerstvo smlouvu na provoz letecké záchranné služby v Ústí nad Labem zatím podepsat. Ministerstvo za exministra Svatopluka Němečka (ČSSD) s pochybnostmi o nízké ceně nesouhlasilo. Tvrdilo, že cena je adekvátní a je možné za ni službu provozovat. Uvádělo také, že pokud by muselo nabídky znovu posoudit, rozhodlo by zřejmě stejně.

„Vzhledem k tomu, že ÚOHS předběžným opatřením zakázal uzavření smlouvy pro provozování vrtulníků letecké záchranné služby na základně v Ústí nad Labem, protože pochyboval o mimořádně nízké nabídkové ceně, rozhodl jsem se toto rozhodnutí o výběru zrušit. Nová hodnotící komise teď tedy znovu posoudí tuto část veřejné zakázky. Věřím, že je to nejrychlejší cesta k dořešení celé věci,“ uvedl Ludvík, který se ujal funkce minulý týden.

V nové devítičlenné komisi zasednou čtyři zástupci ministerstva zdravotnictví a dále lidé z Úřadu pro civilní letectví, Agentury vojenského zdravotnictví, Letecké služby Policie ČR, hasičské služby Královéhradeckého kraje a ministerstva obrany. Podle ministerstva zdravotnictví bude komise svolána v nejbližším možném termínu.

Navržení členové hodnotící komise

 

  1. Mgr. Jan Bačina                                                    Ministerstvo zdravotnictví
  2. Ing. Vladimír Soldán, Ph.D.                                   Úřad pro civilní letectví
  3. pplk. MUDr. Zdeněk Pašek                                  Agentura vojenského zdravotnictví
  4. Ing. Pavel Beran                                                   Ministerstvo obrany
  5. plk. Ing. David Pouč                                              HZS Královehradeckého kraje
  6. kpt. Ing. Jan Krámek                                            Letecká služby Policie ČR
  7. MUDr. Jan Marounek MBA                                  Ministerstvo zdravotnictví
  8. Mgr. Michaela Povolná                                         Ministerstvo zdravotnictví
  9. JUDr. Marcela Rohlíková                                     Ministerstvo zdravotnictví

 

Náhradníci za členy hodnotící komise:

  1. Ing. Josef Pospíšil                                                 Úřad pro civilní letectví
  2. mjr. Ing. Petr Šafařík                                             Ministerstvo obrany
  3. JUDr. Eva Burešová                                             Ministerstvo obrany
  4. plk. Ing. Lenka Rašovská                                     GŘ HZS ČR
  5. Ing. Zdeněk Balcar                                                Letecká služba Policie ČR
  1. MUDr. Irena Červenková                                     Ministerstvo zdravotnictví
  2. Mgr. Radovan Vítek                                             Ministerstvo zdravotnictví
  3. Mgr. Radim Bureš                                                 Ministerstvo zdravotnictví
  4. Ing. Václav Tůma                                                  Ministerstvo zdravotnictví
Kvůli průtahům se ministerstvo za Němečka dohodlo s policií, že bude službu v Ústeckém kraji od ledna zajišťovat ze základny v Praze. Zajištění letecké záchranné služby vrtulníkem z Prahy považují záchranáři z Ústeckého kraje za nedostatečné.

Nově ÚOHS zkoumá také rozhodnutí o vítězi pro základnu v Olomouci, kde už ministerstvo uzavřelo smlouvu s ATE. Předběžné opatření ale v tomto případě ze strany ÚOHS zřejmě nehrozí.

ÚOHS má pochybnosti mimo jiné o tom, zda se ministerstvo vypořádalo se všemi námitkami ohledně mimořádně nízké nabídkové ceny, řekl ČTK mluvčí úřadu Martin Švanda. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová uvedla, že ministerstvo je připraveno předložit úřadu veškeré potřebné materiály.

Ministerstvo už s vítězem uzavřelo smlouvu. „Vzhledem k tomu, že ve věci již byla uzavřena smlouva, jde o řízení o spáchání správního deliktu,“ řekl Švanda.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR se se spisem seznámí a v zákonné lhůtě doloží důkazy o tom, že jsme správní delikt nespáchali. V žádném případě není splněn žádný zákonný důvod, pro který by ÚOHS mohl zakázat plnění smlouvy. Obecně v takovém případě správního deliktu hrozí vyměření pokuty, jsme ale připraveni předložit veškeré potřebné materiály proto, aby ÚOHS neměl k takové sankci důvod,“ uvedla Čechová.

Výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH bylo vypsáno na šest základen, u pěti už je podepsaná smlouva. Jediným kritériem byla cena. Kromě ATE se má na provozu letecké záchranné služby od ledna podílet rakouská firma Helikopter Air Transport, která v tendru získala základny v Jihlavě a Ostravě. DSA bude létat z Hradce Králové a Liberce, nyní má společně s Alfa-Helicopter osm základen. Další čtyři bude v letech 2017 až 2020 provozovat stát.

-čtk-