Před necelými čtyřmi roky byly lázně v existenčních problémech a jejich známé dětské léčebně Vesna hrozilo za tehdejšího vedení uzavření. Loni se lázně vrátily do zisku a dostaly se na tržby na úrovni čtvrt miliardy korun. Nyní je kapacita Vesny s 330 lůžky zcela obsazená. Hlavním důvodem obratu hospodaření lázní byly změny v takzvaném indikačním seznamu od začátku loňského roku, které přinesly prodloužení pobytů hrazených pojišťovnami a rozšíření počtu diagnóz, pro něž je pobyt hrazený. Foto: Janské lázně

Ředitel Janských Lázní Bubla skončil, odvolal jej Němeček

Ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně na Trutnovsku Rudolf Bubla byl k 30. listopadu odvolán z funkce. Rozhodl o tom nyní již bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který ministerstvo vedl právě do konce listopadu. Nový ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) se záležitostí bude zabývat. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Lázně nyní vede ekonomická ředitelka Hana Turečková.

 

Bubla, který lázně vedl od podzimu 2013, ČTK řekl, že důvod odvolání mu nebyl sdělen. „Lázně jsou v tuto chvíli standardně fungujícím lázeňsko-rehabilitačním zařízením, které je finančně soběstačné a stabilní,“ uvedl. Blíže okolnosti svého odvolání nekomentoval.

Před necelými čtyřmi roky byly lázně v existenčních problémech a jejich známé dětské léčebně Vesna hrozilo za tehdejšího vedení uzavření. Loni se lázně vrátily do zisku a dostaly se na tržby na úrovni čtvrt miliardy korun. Nyní je kapacita Vesny s 330 lůžky zcela obsazená. Hlavním důvodem obratu hospodaření lázní byly změny v takzvaném indikačním seznamu od začátku loňského roku, které přinesly prodloužení pobytů hrazených pojišťovnami a rozšíření počtu diagnóz, pro něž je pobyt hrazený. Lázním také významně pomohlo zavedení nabídky rehabilitační péče.

Letos vláda rozhodla, že lázně nebudou privatizovány. Vyjmutí lázní z privatizace jim dalo jistotu rozvoje a podnik pod Bublovým vedením začal plánovat investice. Jednou z hlavních investic by měla být rekonstrukce pokojů na léčebně Vesna. Letos v říjnu lázně dokončily rekonstrukci památkově chráněného lázeňského hotelu Terra za 29 milionů korun.

Lázně s asi 370 zaměstnanci disponují téměř 800 lůžky. Léčí nemoci pohybového aparátu, stavy po úrazech a operacích, nervová a nervosvalová onemocnění, obrnu a roztroušenou sklerózu. Výborných výsledků dosahují také v léčbě poruchy látkové výměny a stavů po ukončené léčbě různých typů onkologických onemocnění.

-čtk-