Slovensko zablokovalo export několika stovek léčiv do zahraničí. Část z nich měla skončit v Česku. Šlo například o léky používané při léčbě rakoviny, astmatu, cukrovky či onemocnění štítné žlázy. Foto: Pixabay

Slovensko před zpřísněním pravidel obchodování blokuje vývoz léků

Slovensko před zpřísněním pravidel exportu léků zablokovalo v posledních týdnech vývoz stovek různých léčiv do zahraničí. Část zásilek byla určena odběratelům v České republice. Podle slovenského státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyšší zájem firem o vývoz léků ze země ale nenastal po schválení změn v obchodování s léky.

Ceny léků na Slovensku se řadí k nejnižším v Evropské unii, což distributoři využívali k jejich skupování a následnému prodeji v cizině. Slovenští pacienti zase měli problém s obstaráním předepsaných léků, protože chyběly v lékárnách.

Slovenský parlament dříve v tomto roce schválil zákon, podle kterého od ledna budou moci léky vyvážet ze Slovenska pouze jejich výrobci či držitelé registrací na lék. Nově tak vývoz léků, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, nebude umožněn distribučním firmám.

V uplynulých týdnech státní ústav zablokoval export několika stovek léčiv do zahraničí. Část z nich měla skončit v Česku. Šlo například o léky používané při léčbě rakoviny, astmatu, cukrovky či onemocnění štítné žlázy.

„Pokud se potvrdí, že plánovaný vývoz léků, který jsou povinni distributoři SÚKL hlásit, by mohl způsobit nedostupnost léků na trhu, a ohrozit tak poskytování zdravotní péče pro slovenské pacienty, vydává SÚKL rozhodnutí o nepovolení vývozu léků ze Slovenska,“ sdělila ČTK mluvčí ústavu Diana Madarászová.

Letos ústav zaznamenal již téměř šest milionů oznámení o vývozu léků ze Slovenska, zatímco loni to bylo 4,9 milionu případů. Ke zvýšení podle ústavu ovšem nedošlo po schválení novely příslušného zákona, která pravidla exportu léků od příštího roku zpřísní.

Změnu podmínek vývozu léků slovenský parlament schválil po kritice Evropské komise, která kvůli stávající regulaci zahájila proti zemi řízení pro porušení unijní legislativy.

-čtk-