„Povzbuzovat kuřáky, kteří nemohou, nebo nechtějí přestat kouřit, aby přešli na elektronické cigarety, by mohla být jedna z klíčových strategií ke snížení onemocnění a úmrtí související s kouřením“, tvrdí britská profesorka Ann McNeillová. Ilustrační foto: Flickr

WHO bojuje za přísnou regulaci elektronických cigaret. Odborníkům navzdory

Užívání elektronických cigaret je výrazně méně škodlivé než kouření cigaret klasických, navíc mohou pomoci kuřákům zbavit se definitivně závislosti na tradičních cigaretách. S tímto závěrem přišla už před rokem anglická organizace Public Health England (PHE), která je poradním orgánem tamního ministerstva zdravotnictví.

 

Opačný názor na věc dlouhodobě zastává Světová zdravotnická organizace (WHO). Během v pořadí již sedmé konference o kontrole tabáku, tzv. COP7, která proběhla minulý měsíc v indickém Dillí, odmítla WHO princip substituce, tedy užívání nikotinu bez rizik plynoucích z kouření cigaret. Návrhy regulovat elektronické cigarety a další alternativy stejně tvrdě, jako cigarety papírové, jsou přitom předmětem kritiky odborníků z mnoha zemí světa.

„Povzbuzovat kuřáky, kteří nemohou, nebo nechtějí přestat kouřit, aby přešli na elektronické cigarety, by mohla být jedna z klíčových strategií ke snížení onemocnění a úmrtí související s kouřením“, uvedla profesorka Ann McNeillová, která vede výzkumný tým na Institutu psychiatrie, psychologie a neurovědy na King´s College London a která pracovala na studii pro PHE.

V roce 2014 se více než 50 předních vědců z 15 zemí obrátilo na WHO, aby organizace přehodnotila svůj úmysl doporučit zařazení e-cigaret a dalších nízkorizikových nikotinových výrobků do kategorie běžných cigaret. Navzdory výtkám WHO i nadále doporučuje restriktivní přístup k elektronickým cigaretám a dalším alternativám kouření. Kritici tuto politiku WHO nelichotivě označují za princip „quit or die“, přestaň, nebo zemři.

Inspirace ve Velké Británii

Proti názoru Světové zdravotnické organizace stojí i nejnovější studie britské Royal College of Physicians. Ta uvádí, že e-cigarety jsou méně škodlivou variantou konzumace nikotinu, která může kuřákům sloužit jako účinný prostředek omezování závislosti na tabákových výrobcích. E-cigarety jsou ve Velké Británii podle dostupných statistik zdaleka nejúčinnější cestou, která umožňuje kuřákům přejít na méně škodlivou alternativu a postupně zcela přestat kouřit.

Podle studie PHE drtivá většina z 2,6 milionu ostrovních uživatelů e-cigaret dříve kouřila nebo stále kouří i tabákové cigarety.

Český postoj a opatrná tolerance

Česká republika přistupuje k regulaci elektronických cigaret obezřetně. Původně ministerstvo zdravotnictví podporovalo spíše restriktivní přístup. V prvním návrhu tzv. „protikuřáckého“ zákona bylo kouření a užívání e-cigaret omezováno stejně, zákon chápal oba zcela odlišné výrobky totožně.

Postupem času a po delší odborné debatě ale ministerští úředníci přistoupili k oddělení regulací obou typů výrobků, s tím, že pro e-cigarety nejsou zákazy tolik přísné. „V poslední době se ukazuje, že opravdu mohou pomoci přestat kouřit,“ uvedla profesorka Eva Králíková, vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty University Karlovy v Praze.

Současný návrh vyhlášky, která upravuje dovoz a prodej e-cigaret, vychází z evropské legislativy a nastavuje funkční regulaci. Česká republika ve své politice vůči alternativám kouření postupně přechází od kritického postoje k určitému porozumění a opatrné toleranci.

V boji proti závislosti na tabáku mohou elektronické cigarety posloužit jako méně škodlivá alternativa. Takový potenciál z hlediska efektivní politiky veřejného zdraví by si proto zasloužil koncepčnější a promyšlenější přístup.

Jakub Žák