Cenu pro absolutního vítěze převzal generální ředitel ZP MV ČR David Kostka. Vedle něj "vykukuje" generální ředitel firmy Agel Jan Dudra. Foto: TC

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra se podruhé stala Pojišťovnou roku

Pojišťovnou roku se stala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Vítěz soutěže pořádané HealthCare Institute byl vyhlášen minulý týden na konferenci Efektivní nemocnice 2016, která se konala v pražských Vysočanech. Anketa o nejlepší zdravotní pojišťovnu se konala již podruhé (o prvním ročníku zde).

 

Soutěž má několik kategorií – hodnocení z pohledu ředitelů nemocnic, ambulantních lékařů a pacientů; letošní novinkou byly navíc preventivní programy. V rámci vyhodnocení první zmíněné kategorie bylo letos v březnu osloveno 155 českých nemocnic, přičemž se hodnotil profesionální přístup a úroveň partnerského jednání zdravotních pojišťoven. Na prvním místě se přitom umístila VZP, druhá ZP Škoda a třetí Revírní bratrská pokladna. Více o této kategorii jsme psali zde.

Cenu za vítězství v hodnocení z pohledu ředitelů nemocnic převzal z rukou ředitele HCI  Daniela Vavřiny ředitel VZP Zdeněk Kabátek.
Cenu za vítězství v hodnocení z pohledu ředitelů nemocnic převzal z rukou ředitele HCI Daniela Vavřiny ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Druhou kategorii tvořilo hodnocení ze strany ambulantních lékařů, kterých bylo během září a října osloveno více než 14 tisíc. Hodnotily se stejné aspekty jako v kategorii předchozí. V tomto směru se na prvním místě umístila RVP, na druhém ZP Škoda a na třetím ČPZP.

Průzkum z pohledu pojištěnců běžel od února do října a probíhal jak formou hlasování 76 tisíc hospitalizovaných klientů, téměř 50 tisíc ambulantních pacientů a skoro deseti tisíc zaměstnanců nemocnic, tak prostřednictvím mystery klienta. Šlo tedy o to, že proškolení tazatelé navštěvovali pobočky, volali na informační linky a call centra, kontaktovali zdravotní pojišťovny e-mailem a prostřednictvím dopisů zaslaných poštou. Nejvíce zabodovala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, dále ZP Škoda a třetí se umístila Oborová zdravotní pojišťovna.

Na kategorii absolutního vítěze se ze čtvrtiny podílelo hodnocení ředitelů nemocnic, ze čtvrtiny ambulantních specialistů a z poloviny pacientů. Pojišťovnou roku se tak již podruhé stala ZP MV, těsně následovala ZP Škoda a třetí se umístila VZP. Rozdíly mezi všemi hodnocenými zdravotními pojišťovnami byly ovšem podle organizátorů velmi těsné, v řádech desetin bodů).

„Fakt, že letos o našem celkovém vítězství rozhodly hlasy klientů – pacientů, nás těší dvojnásob, a ještě více zavazuje. Budeme v dnešní napjaté době, kdy je silný tlak na růst nákladů na zdravotní péči a kdy tomuto tlaku neodpovídá růst příjmů, dělat vše, co je v našich silách, abychom tuto důvěru udrželi,“ okomentoval výsledky ankety generální ředitel ZP MV David Kostka.

Cenu za nejlepší preventivní programy přebíral ředitel strategie ČPZP Pavel Frňka.
Cenu za nejlepší preventivní programy přebíral ředitel strategie ČPZP Pavel Frňka.

Novinkou v letošním roce je hodnocení programů jednotlivých zdravotních pojišťoven hrazených z fondu prevence. Odborná porota nominované programy jednotlivých zdravotních pojišťoven hodnotila na základě jejich užitečnosti a efektu na zacílené pojištěnce. Zdravotní pojišťovny nominovaly své programy a organizátor anonymizoval programy od názvů pojišťoven, aby nebylo zřejmé, ze které pojišťovny daný program pochází. Nejlépe v této kategorii vyšla ČPZP, dále Vojenská zdravotní pojišťovna a VZP.

„Potvrzení odborníků, že máme nejužitečnější preventivní programy ze všech zdravotních pojišťoven, nás samozřejmě těší a je to pro nás závazek i do budoucna. V příštím roce podstatně navýšíme objem finančních prostředků na prevenci ve srovnání s letošním rokem a věříme, že širokým spektrem naší nabídky uspokojíme jak stávající, tak i nové pojištěnce,“ řekl k výsledkům generální ředitel České průmyslové zdravotní pojišťovny Petr Vaněk. ČPZP tak příští rok plánuje dát na prevenci 208 milionů korun oproti letošním 110 milionům s tím, že k nárůstu použije prostředky z provozního fondu.

-red-