"Třebaže se na principiálních otázkách vidění světa asi nebudeme úplně shodovat, komunikaci hodnotím dobře,“ řekl o ministru Ludvíkovi poradce Andreje Babiše Adam Vojtěch. Foto. Tomáš Cikrt

Elektronický recept skutečně bude od 1. ledna 2018 povinný, dohodlo se na schůzce ministrů

Dohoda mezi ministry zdravotnictví a financí, Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) a Andrejem Babišem (ANO), ze čtvrtka tohoto týdne zahrnuje ještě jeden důležitý bod, o němž se dosud nemluvilo. Zdravotnický deník se o něm dozvěděl od poradce ministra Babiše pro zdravotnictví Adama Vojtěcha (o ostatních bodech jsme již psali zde, zejména o dohodě na navýšení platů sester a plateb za státní pojištěnce). „Ve vztahu ke snížení ochranného limitu se pan ministr Ludvík na oplátku zavázal, že od 1. ledna 2018 bude skutečně zaveden elektronický recept, tudíž že nedojde k žádnému odkladu, jak tomu bylo před třemi lety,“ sdělil nám A. Vojtěch. A co si od eReceptu ministerstvo financí slibuje? „Chceme, aby se preskripce pročistila a ztransparentnila,“ říká Babišův poradce.

 

Ministr Ludvík by chtěl od příštího roku dětem do 18 let a důchodcům mezi 65 a 69 lety snížit limit na doplatky na léky na 1000 korun ročně a důchodcům nad 70 let dokonce na 500 korun. Výdaje nad limit pacientům zpětně proplácejí zdravotní pojišťovny.

Ministerstvo financí není snižováním těchto limitů příliš nadšeno kvůli problémům v předepisování léků, upozorňuje například na duplicity. „Poukazovali jsme na analýzy SÚKl, které ukazují, že lidé vyhazují léky za dvě miliardy, užívají často léky, které jdou proti sobě atd. Naší podmínkou pro snížení limitů tedy je, aby opravdu od 1. ledna 2018 fungovaly eRecepty tak, jak už jsou schváleny. Účinnost u nich už byla jednou odložena o tři roky, původně už tady totiž měly být v roce 2015. Třebaže ještě nejsou eRecepty dokonalé ve všech funkcionalitách, je dobře je zavést, pak se na nich může dál pracovat a ne pořád jenom jejich zavedení odkládat,“ vysvětlil pro ZD Adam Vojtěch. Na snížení limitů podle něj nepůjdou ze státního rozpočtu peníze navíc. Pojišťovny již dříve odhadly, že je snížení bude stát zhruba půl miliardy korun, tato částka se musí najít v rámci peněz, které budou mít k dispozici.

Fondy pojišťoven: shoda zatím není

Jak nám prozradil A. Vojtěch vedla se mezi ministry také debata o snížení objemu peněz, které jsou nyní na fondech pojišťoven (například rezervní fond, fond prevence). „Pan ministr Ludvík má nějakou představu, že chce využít – jak on říká – umrtvené miliardy (podrobněji ministr svůj záměr vysvětlil v rozhovoru pro ZD – poznámka redakce), ale my s tím takto nemůžeme souhlasit. Už za jeho předchůdce pana ministra Němečka, jsme psali mnohokrát, například když se sestavovaly zdravotně pojistné plány, že se celkové zůstatky snižují a že nemůžeme akceptovat ještě větší čerpání fondů, než je nyní aktuální. Podle našeho názoru se zvláště v době ekonomického růstu mají tvořit rezervy na horší období, které v budoucnu přijde. Říkáme to konzistentně a dlouhodobě. Uvidíme – s čím pan ministr přijde. Debata byla spíše akademická, zatím nikoliv nad konkrétním návrhem,“ řekl nám Adam Vojtěch.

Podobně si na ministerstvu financí počkají, jak bude vypadat finální návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Vítají ovšem, že se opustí původní zákon o neziskových nemocnicích. „Nám jde hlavně o to, aby se tu nevytvářela nějaká předem nadefinovaná síť neziskových nemocnic, kam bude spadat každá městská nemocnice. Považuji osobně za úspěch, že se podařilo přesvědčit pana ministra, abychom zákon využili jenom pro univerzitní nemocnice. Jemu šlo hlavně o to, aby měly nemocnice větší volnost, přístup k úvěrům a možnost nakládat s majetkem. My jsme mu argumentovali tím, že už dnes je možnost, aby si nemocnice půjčily ze státní pokladny. Pro univerzity je ale také důležité mít nějakou smlouvu, kde se upraví vztahy mezi nemocnicí a fakultou,“ míní poradce ministra financí.

Zdravotnický deník zastihl Adama Vojtěcha v pátek zrovna na cestě na další schůzku s ministrem Ludvíkem. Znamená to, že nyní budou oba rezorty lépe spolupracovat? „Komunikace je lepší, než za předchůdce. Ministr Ludvík se snaží věci řešit, je ochoten se bez problémů sejít. Třebaže se na principiálních otázkách vidění světa asi nebudeme úplně shodovat, komunikaci hodnotím dobře,“ shrnul Vojtěch.

Tomáš Cikrt