Ministr Ludvík plánuje do konce února předložit úpravu týkající se univerzitních nemocnic. S některými výhodami, které přinášel návrh zákona o neziskových nemocnicích, ale nepočítá. Foto: Tomáš Cikrt

Ludvík předloží zákon o univerzitních nemocnicích do konce února

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) předloží zákon o univerzitních nemocnicích, který má nahradit původní zákon o neziskových nemocnicích, do vlády nejpozději do konce února. Ministr chce zákon prosadit ještě v tomto volebním období, které skončí na podzim.

 

Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD) původně připravil zákon o neziskových nemocnicích, podle kterého měly tři desítky lůžkových zařízení, jejichž zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví, změnit právní formu. Nemocnicím by umožnila některé úlevy v oblasti daní, zdravotní pojišťovny by také měly povinnost uzavřít s nemocnicemi smlouvu o úhradě zdravotních služeb. Přestože měla vláda tento zákon v koaliční smlouvě, jeho podobu mnozí ministři kritizovali.

Ludvík se nakonec dohodl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), že předloží normu, která se bude týkat pouze univerzitních nemocnic. S některými výhodami, které měly mít neziskové nemocnice, ale Ludvík v předloze nepočítá. „Domnívám se, že není nutné pro někoho dělat daňové úlevy, protože hospodaření nemocnic má být na černou nulu, výnosy se mají krýt s výdaji,“ uvedl Ludvík. Zmizí i garance smluv s pojišťovnami. „Špičková nemocnice má mít špičkové programy. Pokud takové jsou, není nejmenší obava, že by nedostaly smlouvu se zdravotními pojišťovnami,“ poznamenal ministr, který si od zákona slibuje to, že více zapojí fakulty do řízení nemocnic.

Ministr by se zákonem rád spojil i otázku navýšení peněz pro lékařské fakulty, aby mohly nabírat více studentů. Už dříve mluvil o 460 milionech korun. „To jsou peníze, o které půjdeme s paní ministryní školství (Kateřinou Valachovou) žádat ministra financí,“ uvedl Ludvík. Navýšení se podle něj ale zřejmě nedotkne následujícího akademického roku, ale až období 2018/2019.

-čtk-