Ministr zdravotnictví Ludvík (vlevo) již před Vánoci naznačoval, že má nápad, jak přidat sestrám. Ministra financí Babiše (vpravo) přesvědčil, že je to dobrý nápad. Foto: Koláž ZD

Ministr Ludvík uspěl u kolegy Babiše: dostane 600 miliónů na přilepšení sestrám

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) včera uspěl při vyjednávání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) hned v několika bodech, které se zdály ještě nedávno zcela neprůchodné. Jak už informovala večer Česká televize, ministři se shodli na navýšení plateb za státní pojištěnce o 3,5 miliardy korun ročně po následující tři roky. Zdravotnický deník ovšem zjistil, že Babiš kývl Ludvíkovi i na zvýšení platů sester, které pracují ve směnách. „Pro příští rok 2018 bude nárůst plateb za státní pojištěnce 4,1 miliardy, ale z toho si půjčíme na letošní rok 600 miliónů korun na zvýšení platů sester ve druhém pololetí,“ vysvětlil ZD ministr Ludvík s tím, že od 1. července dostane „každá směnná sestra“ dva tisíce korun měsíčně k platu navíc. Opatření se týká pouze sester, které jsou odměňovány podle zákona o platu, čili pracují ve státních zdravotnických zařízeních. „Sestrám, které jsou odměňovány podle zákona o mzdě, se přidá od 1. ledna 2018, protože navýšení pošleme do úhradové vyhlášky,“ dodal ministr.

 

Bez započítání 600 miliónů korun pro sestry na letošní rok, platí domluva Ludvíka s Babišem na navýšení plateb za státní pojištěnce o 3,5 miliardy ročně do roku 2020. Mechanismus není definitivně dohodnutý, ale shoda je na tom, že pro příští rok se bude navyšovat ještě nařízením vlády, v dalších dvou letech – 2019 a 2020 – už zákonem, jímž by se zavedla automatická valorizace.  Za své pojištěnce zaplatí stát zdravotním pojišťovnám v roce 2018 bezmála 70 miliard korun. Měsíční částka odváděná státem za jednoho pojištěnce se zvýší o 50 korun na 970 Kč.

Prošlo snížení doplatků i univerzitní nemocnice

Pro rok 2017 prosadil předchozí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ve vládě kompromisní navýšení o 3,6 miliardy korun. I včera označili ministři výsledek pro rok 2018 ve výši 3,5 miliardy jako přijatelný kompromis.  „Samozřejmě se nechci dohadovat jako minulý rok o navýšení za státní pojištěnce, takže jsme tam došli víceméně k nějakému konsenzu,“ prohlásil Andrej Babiš v České televizi, třebaže onen konsenzus má letos téměř stejnou finanční hodnotu jako loni.

Navíc se ovšem novému ministrovi zdravotnictví Ludvíkovi podařilo získat výše zmíněné peníze pro sestry a jak on sám sdělil Zdravotnickému deníku, prošel i jeho záměr snížit doplatky u dětí a důchodců (resp. limit, nad který doplatky pojišťovny proplácejí). Shodu se podařilo najít dokonce i v citlivé otázce neziskových nemocnic. Z návrhu zákona se vyjme a použije část, která se týká univerzitních nemocnic a vznikne zákon o univerzitních nemocnicích.  Technické podrobnosti zatím ministr nesdělil.

Tomáš Cikrt