V injekcích proti bolesti se skrývala černá smrt, neboli plíseň, jíž tam zanesli lékárníci, kteří nadřadili zisk nad pacienty. Reprofoto: CBS news

Plísňová meningitida zabila desítky lidí, pocházela z injekcí proti bolesti

Zakladatel lékárenské firmy, která ve Spojených státech dodávala ve velkém individuálně připravované léky, byl obviněn, že zavinil vypuknutí epidemie smrtelné meningitidy (zánětu mozkových blan). V roce 2012 nadřadil zisk nad pacienty a opakovaně ignoroval varovné znaky, že léky vyráběné jeho „velko-lékárnou“ jsou kontaminovány plísní, prohlásil tento týden v pondělí žalobce před americkým federálním soudem. Onemocněly stovky a zemřely desítky pacientů po obyčejné injekci proti bolesti.  Ti, kteří přežili, dodnes trpí různými zdravotními a sociálními následky a dožadují se odškodnění.

 

„Byla jsem v nemocnici sedmkrát, celkem 75 dní, řekla televizní stanici CBC News Julie Ottová, jedna z poškozených pacientek. „Přišla jsem o svátek Díkůvzdání i synovy narozeniny,“ dodala. Alespoň žije. Někteří jiní pacienti tolik štěstí neměli. Jiní trpí bolestmi, ztrátami paměti a koncentrace.

Černá plíseň nosí smrt

Barry Cadden, sám lékárník a spoluzakladatel nyní již zkrachovalé firmy New England Compounding Center (NECC) ve Framinghamu, je obviněn, že způsobil smrt 25 lidí, kteří zemřeli poté, co jim jejich lékaři aplikovali injekční steroidní látky, většinou v indikaci bolesti zad. „Compouding pharmacies“ jsou lékárny v USA, kde se připravují individuální léčivé přípravky v síle a dávce ušité na míru konkrétního pacienta.

Roztoky pro přípravu injekcí proti bolesti. Obsahovaly plíseň, která zabila desítky lidí a stovky zanechala s trvalými následky.
Roztoky pro přípravu injekcí proti bolesti. Obsahovaly plíseň, která zabila desítky lidí a stovky zanechala s trvalými následky.

Žalobci porotě soudu sdělili, že prokážou, že Cadden měl dohlížet na postupy v (NECC) a byl odpovědný za dodržování pravidel pro zajištění sterility a čistoty, které jsou předepsány pro přípravu steroidních injekcí. Podle žaloby bylo plísní kontaminováno 17 600 lahviček, které byly v roce 2012 distribuovány do 23 amerických států. Po podání steroidních látek více než 750 lidí onemocnělo a 64 zemřelo, většina na vzácnou fungální (plísňovou) meningitidu. Celý případ byl popsán také v odborné literatuře. Jako původce byla identifikována tzv. černá plíseň Exserohilum rostratum, která byla isolována z cerebrospinální tekutiny postižených. Případ je považovaný za nejhorší kriminální čin související s kontaminací léků v historii USA.

Whisteblower promluvil

Veřejnost se o pozadí případu dozvěděla v roce 2013, kdy bylo v investigativním pořadu televize CBC „60 minut“, odhaleno, že v New England Compouding Center se vyráběla velká množství steroidů namísto přípravy individuálně připravovaných léků na lékařský předpis. Televize opřela pořad o výpověď whistleblowera Joe Connollyho, který v centru pracoval jako lékárnický laborant. Connolly prozradil, že v čistých prostorách, kde byly léky připravovány a které měly být sterilní, byla opakovaně nalezena plíseň. „Přes noc jsme se stali výrobci,“ uvedl Connolly a narážel tak na skutečnost, že původně lékárna, která měla připravovat individuální léky pro pacienty, začala léky vyrábět defacto hromadně. Vzhledem k tehdy platným zákonům se ovšem na ní nevztahovala povinnost podléhat stejnému dozoru úřadu FDA jako ostatní výrobci. Z lokální lékárny se za několik let stal celonárodní producent steroidů proti bolesti.

Měsíc před prvním úmrtím pacienta po podání kontaminované steroidní injekce Collony varoval svého nadřízeného, že jejich praxe není v pořádku. „Pokrčil rameny. Na mnoho našich otázek a připomínek pak reagoval vždy jen pokrčením ramen,“ vzpomíná laborant.

Nejsem vrah, brání se lékárník

„Je to příběh chamtivosti, šetření za každou cenu a podvodu,“ řekl žalobce  Varghese tento týden u soudu a obvinil Caddena z 25násobné vraždy druhého stupně.

Barry Cadden, lékárník a prezident NECC vypovídá u amerického federálního soudu.
Barry Cadden, lékárník a prezident NECC vypovídá u amerického federálního soudu.

Cadden se však vinen necítí.  Jeho právník Bruce Singal porotě sdělil, že sice Cadden dohlížel na firemní postupy, ale nebyl jediným člověkem, který pracoval v tzv. čistých prostorách nebo „míchal“ léky. Úředníci dohledového orgánu totiž při kontrole čistých prostor našli množství prohřešků proti požadavkům na čistotu a sterilní nezávadnost. „Není vrah a není odpovědný za jejich smrt,“ argumentoval obhájce. Zároveň Singal napadl žalobce, že zkouší obvinit Caddena z chyb, které udělali ostatní zaměstnanci – včetně lékárníků a techniků NECC. Ukázal porotě emaily, které obviněný poslal firmě najaté, aby zvlášť vyčistila čisté prostory a v nichž napomínal tuto firmu, že nedodržuje doporučení pro zajištění sterility. „Nemůže být volán k odpovědnosti za všechny firemní špatnosti,“ prohlásil obhájce.

Žalobce kontroval tím, že obviněný Cadden projevil „šokující lhostejnost“ k životům pacientů. „Vydělával na tom milióny dolarů, ale neobtěžoval se dělat to správně,“ rozhorlil se Varghese.

Podle televize NBC se předpokládá, že soudní řízení bude trvat nejméně několik měsíců. Hned po Caddenovi je na řadě vedoucí lékárník firmy Glenn. Čelí podobnému obvinění. Obžalováno je celkem 14 lidí (na text obžaloby se můžete podívat zde). Mezi nimi i Carla Conigliarová se svým manželem, která je majoritním vlastníkem NECC a snažila se po vypuknutí aféry nelegálně převést aktiva firmy. Souzen bude také obchodní ředitel NECC Robert Ronzio pro spiknutí, protože se pokusil podvést úřad FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv).

Noční můra nesnesitelných bolestí

Firma zbankrotovala ještě v roce 2012, když jí zasypaly stovky žalob. V roce 2013 prezident Obama podepsal zákon, který zpřísnil federální dohled nad lékárnami, v nichž se připravují léky.

Utrpení přeživších je obrovské, především mnozí zakoušejí nesnesitelné bolesti.
Utrpení přeživších je obrovské, především mnozí zakoušejí nesnesitelné bolesti.

Oběti a jejich rodiny se snaží dostat kompenzace zejména kvůli dlouhodobým zdravotním potížím. V roce 2015 bylo dosaženo dohody o odškodnění ve výši 200 miliónů dolarů mezi obětmi (a jejich rodinami) a NECC spolu s firmami, které s ní obchodovaly, včetně té, které měla na starosti zajištění čistých prostor, nebo kliniky, kde se aplikovaly injekce. Dalších 40 miliónů dolarů může přijít z federálních fondů

Oběti, které přežily, trpí. „Je to noční můra, která nemá konce. Žiju v bolestech, po celé dráze od krku až po kostrč.. je to konstantní bolest.,“ řekl v pořadu kanálu Channel 7 Victor Davis. „Když byl v nemocnici, trpěl nesnesitelnými bolestmi, bylo to strašné,“ připojila se Penny Laperriereová, jejíž manžel zemřel na fungální meningitidu měsíc poté, co dostal injekci steroidů.

Will Mazure strávil v nemocnici 109 dní. „Podstoupil jsem tři operace páteře, kdy mi seškrabávali černou plíseň z páteře,“ vysvětluje.

Will Mazure musel podstoupit tři operace páteře, při nichž mu byla odstraňována plíseň.
Will Mazure musel podstoupit tři operace páteře, při nichž mu byla odstraňována plíseň.

Někteří se dostávají po několikaměsíční léčbě do finančních problémů. „Moje spoluúčast byla 5 tisíc dolarů měsíčně, to jsem si nemohl dovolit. Manželka mi řekla, ať se stavím v pohřebnictví a rovnou se u nich objednám, protože nemůžeme platit pět tisíc,“ říká Tom Darin, jemuž ale pomohla farmaceutická firma Pfizer, která mu s úhradou nákladů pomohla.

Ještě po roce od propuknutí meningitidy měli nemocní potíže s pamětí a koncentrací. „Jsem jáhnem v kostele. Mám studovat bibli, ale moje koncentrace je pryč,“ stěžuje si Victor Davis.

„Vyjížděla jsem na své čtyřkolce na celé hodiny do lesa, ale už to nemohu dělat, můj přítel se bojí, že se ztratím a nevzpomenu si, kde jsem,“ doplňuje Pamela Kiddová. Jak se ukázalo v televizním pořadu, kde se potkalo několik lidí, kteří po injekcích steroidů prodělali plísňovou meningitidu, nejvíce je trápí pocit, že se na ně zapomnělo. „Všichni jsme byli zameteni pod koberec. Jsme malé špinavé tajemství FDA a vlády,“ myslí si Kiddová a dodává: „Měla jsem ještě dvacet let pracovat, ale tyto peníze už nikdy nedostanu zpátky, protože jsem o práci přišla.“

-cik-

Reprofoto: WXYZ Channel 7