Onkologický lék Sutent firmy Pfizer a věčná otázka českého zdravotnictví - mohou si vyjednat nemocnice množstevní slevu, aniž by za to byly popotahovány? Foto: archiv

Pojišťovny usilují o revizi ceny léku, na který dává firma Pfizer nemocnicím množstevní slevu

V pražské Thomayerově nemocnici se dopustili drobné chybičky s velkými důsledky. Zveřejnili smlouvu s firmou Pfizer (jak jim nově ukládá zákon), ale omylem zapomněli začernit část týkající se možné výše množstevní slevy na onkologický přípravek Sutent. Do světa tedy pustili údaj, který spadá pod obchodní tajemství a který zveřejňovat nemuseli. Svaz zdravotních pojišťoven chybičky využil a podal u Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) žádost o revizi maximální ceny tohoto přípravku. Zatím nelze ani odhadovat, jak tento počin dopadne, jedná se o složitou právní problematiku a sporný výklad zákona. Pojišťovny budou muset zřejmě prokázat, zda a jak skutečně nemocnice slevu využila. Ta se totiž brání tím, že bonusy do cen pojišťovnám nezapočítává.

 

„Státní ústav pro kontrolu léčiv tento podnět obdržel a v rámci probíhajícího správního řízení jej vyhodnotí. Výsledek správního řízení však v tuto chvíli nelze předjímat,“ sdělila Zdravotnickém deníku mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová. O žádosti by měl SÚKL rozhodnout do 75 dní.

Ušetříme desítky miliónů, těší se pojišťovny

„Ve smlouvě publikované dne 23. 1. 2017 v registru smluv je nemocnici společností Pfizer nabízen bonus až 22 % při určeném obratu u přípravku Sutent za pololetí,“ píše se ve stanovisku pojišťoven, které míní, že maximální cena by měla odpovídat skutečné ceně přípravku v ČR, tedy ceně po odečtení bonusů, a to je důvod, proč se na SÚKL obracejí. „K žádosti jsme připojili také kopii smlouvy o bonusu uzavřené mezi Thomayerovou nemocnicí a společností Pfizer, kterou považujeme za důkaz o obchodované ceně a tudíž za relevantní cenovou referenci pro stanovení maximální ceny“, uvedl k tomu prezident svazu Ladislav Friedrich. Pojišťovny samozřejmě mají právo neuhradit služby (včetně léků), pokud kontrolou prokáží neoprávněnost nebo nesprávnost jejich vyúčtování. Mohou žádat také žádat vrácení peněz, pokud již zaplatily. Svaz zdravotních pojišťoven také oznámil, že zvažuje podání žádosti o změnu úhrady přípravku Sutent v tzv. zkrácené revizi, čímž „by se kromě reálné ceny léčivého přípravku navíc upravila i výše úhrady ze zdravotního pojištění“. Pak by SÚKL rozhodl do 50 dní od podání žádosti. „Očekávané úspory ze zdravotního pojištění by v takovém případě byly až desítky milionů korun ročně,“ míní svaz. Přípravek Sutent slouží k léčbě závažných nádorových onemocnění trávicího traktu a ledvin, ročně se za něj v Česku utratí 260 milionů korun.

Bonus nelze zahrnout do cen, říká nemocnice

Zdravotnický deník získal také stanovisko právního odboru Thomayerovy nemocnice. „Případný množstevní bonus je za odebrané množství za stanovené období (výše  22 % TN nedosahuje).  Nemocnice bonus obdrží až po aktuálním vykazovacím období a nelze jej zahrnout do aktuálních cen. Nemocnice vykazuje zdravotním pojišťovnám léky za pořizovací ceny bez započtení množstevního bonusu,“ píše se ve stanovisku s tím, že nemocnice nemá na podobné bonusy uzavřenou jinou smlouvu.

Výrobce léku, firma Pfizer, nevidí v množstevních slevách žádný problém.
„Obchodní podmínky dodávek léčiv našim zákazníkům jsou výsledkem jednání s těmito zákazníky. Zákazníkům s většími odběry zboží přirozeně poskytujeme určitý množstevní rabat, stejně jako to dělají jiné společnosti, a to i u kteréhokoli jiného druhu zboží. Veškeré obchodní podmínky se zákazníky jsou zcela v souladu s právními předpisy a ošetřené řádnými smlouvami. Konkrétní výše rabatů podléhá obchodnímu tajemství, což je pro zákazníka závazné. Jakým způsobem uplatňuje zákazník úhradu ceny léčiv ze zdravotního pojištění, je záležitostí zákazníka. V této věci nemá naše společnost žádné zájmy a ani možnosti cokoli ovlivnit,“ uvedla Lenka Kaška, ředitelka vnějších vztahů společnosti Pfizer.

-cik-