Středočeský kraj tvoří jakýsi prstenec kolem Prahy. Z toho plynou i právě ve zdravotnictví některá specifika, která jiné kraje řešit nemusejí. Foto: Wikipedia

Středočeský kraj refinancuje úvěry svých nemocnic

 

Úsporu 40 milionů korun ročně si slibuje Středočeský kraj od refinancování úvěrů svých nemocnic. Záměr včera schválili krajští radní, sdělila ČTK Helena Frintová z tiskového oddělení krajského úřadu. Nemocnice čerpají úvěry od roku 2008, respektive 2010. Půjčovaly si na dostavbu svých areálů. Ke konci loňského roku dlužily 1,26 miliardy korun. Většina jistin úvěrů splatných v roce 2025 je úročena fixní sazbou šest procent ročně, ale úvěrové smlouvy umožňují refinancování.

 

Nemocnice potřebují nové investice do přístrojového vybavení i do budov, aby se mohly dále rozvíjet a zdravotní péče se zlepšovala. Kraji na to ale už prostředky nezbývaly. Novou úsporu peněz promítneme do zvýšení kvality péče, aby to okamžitě pocítili pacienti,“ uvedl hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

Letošní krajský rozpočet počítá s rezervou na krytí ztrát hospodaření oblastních nemocnic ve výši 300 milionů Kč. S problémy se potýká hlavně kladenská nemocnice, která loni skončila ve ztrátě 185 milionů Kč.

Nová krajská koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů v prosinci obměnila orgány oblastních nemocnic. Nová představenstva následně odvolala ředitele kladenské a mladoboleslavské nemocnice. Vedení kraje jim vyčítalo ztrátové hospodaření. Nového ředitele bude mít i nemocnice v Benešově, dosavadní nevzešel z výběrového řízení.

-čtk-