Lékárníci zatím žádný padělek Vireadu ani jiného léku nezachytili. Foto: ÚOCHB

V Česku se objevila padělaná balení léku Viread na infekci HIV

V Česku se objevila padělaná balení léčivého přípravku Viread, který se používá při léčbě infekce HIV. Padělky léku byly zachyceny v dodávce pocházející od bulharského distributora. Jejich vnější a vnitřní obal je v bulharštině, příbalový leták je v bulharském a rumunském jazyce. Na svém webu to včera oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

V zachycených padělaných baleních přípravku Viread 245 mg bylo 30 tablet, měla označení šarže SPMGD a použitelnost do ledna 2020. Podle výrobce, společnosti Gilead Sciences International, byla tato šarže určena také pro český trh s obalem a příbalovou informací v češtině a slovenštině.

Televize Prima dnes uvedla, že 56 podezřelých balení léku Viread zachytila jedna z firem v Česku, která má povolení léky opatřovat českým obalem. Pro kontrolu jedno z balení poslala výrobci, který potvrdil, že se jedná o padělek, řekla televizi mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová. „Dodávka je v tuto chvíli umístěna v karanténě a tyto léčivé přípravky budou zlikvidovány,“ doplnila mluvčí.

Lékový ústav vyzval provozovatele lékáren a zdravotnických zařízení, aby ho informovali, pokud by se jejich pracovníci s lékem ze šarže SPMGD setkali. „Doposud nebyl v lékárně v České republice zachycen žádný padělek jakéhokoli léku. Z dostupných informací usuzujeme, že se tento padělek do lékáren nedostal,“ řekla Primě mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

-čtk-