„Můj syn měl tři tabletky,“ napsala jedna z matek v únoru 2012 s tím, že se u jejího syna objevily záchvaty: „Jsem šokována popularitou tohoto výrobku, která stále roste, a nedostatkem znalostí mezi rodiči i chybějícím varováním na obalu. Rodiče musí být varování. Prosím, udělejte s tím něco!!!“ Foto: Koláž ZD

Jedovatá homeopatika poškodila stovky dětí. Na světlo nyní vyplouvají jednotlivé případy. FDA dál vyšetřuje

Rozšířené zorničky, zvracení, ale také bezvědomí nebo dokonce smrt, to jsou popsané následky užití homeopatika „Hyland’s Baby Teething Tablets“. Homeopatický přípravek byl doporučovaný při potížích spojených s prořezáváním prvních zubů, rodiče jej volili v přesvědčení, že svým dětem dávají něco, co je přírodní a zaručeně bez vedlejších účinků. O to tragičtější byly následky těchto otrav u dětí. Jak ukázalo vyšetřování amerického úřadu Food and Drug Administration (FDA) tato homeopatika obsahovala nadměrné množství jedovatého rulíku zlomocného. Přitom by podle zastánců homeopatie měla obsahovat pouze „energetický otisk“ původní jedovaté byliny, tedy ani její jedinou molekulu.

 

Tento případ má číslo 7682299 a začíná 1. srpna 2010, kdy matka podá svému dítěti tři homeopatické pilulky, aby mu ulevila od bolestí rostoucích zubů. Během několika minut batole přestane dýchat. „Moje dcera měla záchvat, ztratila vědomí a přestala dýchat asi 30 minut poté, co jsem jí dala tři tabletky Hyland’s Baby Teething Tablets,“ popsala matka později při vyšetřování amerického úřadu Food and Drug Administration (FDA). „Muselo být provedeno dýchání z úst do úst a také resuscitace, a pak byla dcera dopravena do nemocnice,“ cituje z vyšetřovacích zpráv americký portál Statnews.com, který se dostal k podrobnostem o vyšetřování několikaset případů otrav dětí po požití homeopatik, jež jim měla ulevit od potíží spojených s prořezáváním prvních zubů.

Výrobce těchto homeopatik, společnost Hyland´s o sobě tvrdí, že nabízí „bezpečná, přirozená a účinná řešení zdravotních problémů“ a právě tímto marketingovým tvrzením oslovuje rodiče, kteří hledají různé alternativní způsoby léčby. Jenže jak ukazuje vyšetřování FDA, případ číslo 7682299 patřil ještě k těm šťastnějším. „Děti, kterým byla podána homeopatika, zmodraly a zemřely. Děti s opakujícími se záchvaty. Děti v deliriu. Děti letecky transportovány do nemocnice, kde se lékaři na urgentním příjmu snaží přijít na to, proč se u končetin těchto dětí objevují záškuby,“ popisuje portál Statnews.com případy, ke kterým v minulých letech docházelo v USA. Vše je o to bizarnější, že příčinou otrav dětí byl homeopatický přípravek, který jim měl „šetrně“ ulevit při potížích. Celá kauza navíc ukazuje na to, jak obtížné bylo spojit si vážné zdravotní problémy u stovek dětí s homeopatiky.

Výrobce homeopatik popírá vinu

Během deseti let, od roku 2006 do roku 2016 shromáždil úřad FDA více než 370 případů dětí, u kterých se objevily zdravotní problémy po použití zmiňovaných homeopatik, ať už ve formě tabletek či gelu, jež se aplikoval na dásně. Záznamy FDA současně ukazují na 8 úmrtí v souvislosti s těmito homeopatiky, byť stále probíhá vyšetřování, zda byla homeopatika příčinou úmrtí. Také probíhá vyšetřování dalších dvou úmrtí dětí, byť FDA k tomuto odmítla sdělit podrobnosti. Je ale možné, že se zmiňovaná homeopatika stále vyskytují v amerických domácnostech, ačkoliv před nimi právě v souvislosti s otravami dětí, úřad varoval.

Společnost Hyland´s, která je jedním z největších amerických producentů homeopatik, ovšem jakékoliv informace o tom, že by její výrobky byly příčinou zdravotních problémů u dětí, odmítá. Podle společnosti FDA dostatečně neprokázala příčinnou souvislosti mezi použitím homeopatik a následnými problémy u dětí. „To neznamená, že se u dětí neobjeví citlivost na tento výrobek. Děti jsou velmi citlivé a my toto musíme sledovat,“ uvedla pro Statnews.com Mary Bornemanová s tím, že nálezy FDA neznamenají nic o tom, že by se jednalo o celé špatné řady výrobků. Jenže vyšetřování FDA ukazuje na něco jiného, a jak upozorňuje Statnews.com, za každou jednotlivou kazuistikou jsou naštvaní rodiče nebo také rodiče se zlomeným srdcem.

To ale není jediná problematická stránka celé kauzy. Ačkoliv FDA měla v průběhu několika let k dispozici různá hlášení o jednotlivých případech poškozených dětí, trvalo roky, než agentura začala konat. „FDA by měla být kladivem, ale tak to mu není. V okamžiku, kdy byly hlášeny hospitalizace a úmrtí kojenců, je nepřijatelné, aby agentura přijímala opatření se zpožděním,“ je přesvědčená Sarah Sorscherová, právnička působící v organizaci Public Citizen Health Research Group. FDA se ale těmto slovům brání s tím, že není možné konat, dokud nemá k dispozici výsledky analýz. „Je třeba si uvědomit, že hlášení o nežádoucích účincích v podobně vážných poškození či úmrtí v souvislosti s užíváním určitého výrobku nám dávají jen část informací o produktu a často označují situace, které vyžadují hlubší analýzu a nepředstavují nezvratný důkaz v souvislosti s výrobkem,“ popisuje Lyndsay Meyerová, mluvčí FDA v prohlášení pro Statnews.com

Jak poznat otravu z něčeho, co jed obsahovat nemá?

I přes potíže FDA s dokazováním toho, zda je homeopatikum konkrétní příčinou zdravotních problémů u dětí, ale existovali lékaři, kteří o tomto nepochybovali. V případě číslo 462749 z 15. září 2011 se přímo na společnost Hyland´s obrátil lékař, který ošetřoval pětiměsíční holčičku, která se stala po 45 minutách po požití homeopatik bezvládnou. Ve svých ručně psaných poznámkách uvedl, že si je jist, že se nejedná o alergickou reakci. Současně chtěl, aby se tento nebezpečný výrobek dostal z trhu. Jedna z matek se pak na společnost obrátila s tím, že její syn měl po požití homeopatik rozšířené zorničky. Další z rodičů popisoval, že se u jeho dítěte objevily záchvaty. „Nenávidím vás, nenávidím vás, nenávidím vás za to…,“ napsal společnosti.

Právě po této dramatické zkušenosti by někteří rodiče byli rádi, aby FDA konala rychleji v případech, jako je tento. Jenže případy dětí otrávených rulíkem obsaženým v homeopatikách ukázaly, jak obtížně se řeší pochybnosti zrovna okolo homeopatie. Nejen, že neexistuje žádný jednotný vzorec či pravidlo, které by zahrnovalo nezbytný počet hlášení o vedlejších účincích, aby úřad začal jednat, ale hlavně homeopatie je tradičně pokládaná za něco bezpečného, tedy bez rizik. „Je to nízko na jejich seznamu priorit. FDA dlouhou dobu případy homeopatických přípravků tak nějak odkládala, protože jsou většinou inertní a velmi hodně zředěné,“ popsal Aaron S. Kesselheim, který loni publikoval v žurnálu New England Journal of Medicine článek právě na toto téma. U homeopatik je podle něj škoda způsobena hlavně lidem, kteří za ně nesmyslně utrácí peníze, anebo se vzdají účinné léčby. V tomto konkrétním případě ale byl problém natolik závažný, že FDA podle něj měla jednat rychleji.

Homeopatika ovšem rodiče volí právě proto, že je považují za bezpečnější variantu léčby pro své děti. Už tento předpoklad ale zkresluje možná řešení situace. „Když jsem pracoval na pohotovosti a rodiče mi přinesli dítě v křečích, neměl jsem prostředky a ani možnosti, jak zjistit, že dítě v minulosti požilo homeopatika,“ upozornil Edward W. Boyer, toxikolog působící na oddělení urgentní medicíny Harvard Medical School. Je docela dobře možné, že se rodiče lékařům vůbec nezmínili o tom, že homeopatika podali, protože si nebyli schopni spojit zdravotní problémy svých dětí s údajně bezpečnými homeopatiky. Ukazuje to i případ Karinny Talbottové, která právě na základě tvrzení, že se jedná o „přírodní“ produkt, zeslabila svou rodičovskou ostražitost. „Když našemu čtvrtému dítěti začaly ve třech měsících růst zuby, byli jsme rádi a přemýšleli nad tím, jak mu trochu ulevit. Někdo tehdy řekl o těchto pilulkách a my se rozhodli je vyzkoušet,“ popsala své zkušenosti. Krátce na to se u jejího syna objevily záškuby rukou. „Nespojovali jsme si to s těmi pilulkami. Příznaky u něj se přitom zhoršovaly,“ vzpomíná. Od neurologa se tehdy dozvěděla, že je syn možná jen citlivý na složení tabletek.

Firma dala přednost zisku před zdravím dětí

FDA se dostala do nezáviděníhodné pozice. Sice v roce 2010 kritizovala společnost Hyland´s, když inspekce úřadu zjistila pochybení při výrobě, neodpovídající výrobní praxi a zejména to, že kolísalo množství rulíku přidávaného do homeopatických tablet. Tehdy agentura vydala veřejné varování s tím, že se objevily případy závažných vedlejších účinků v souvislosti s těmito výrobky. Jenže počet závažných vedlejších účinků, které byly hlášeny agentuře, stále rostl. Už se objevilo podezření, že příčinou zdravotních problémů u dětí jsou právě tato homeopatika. Na agenturu se pak obrátili někteří rodiče s tím, jak je možné, že je zmiňovaný výrobek stále na trhu. „Můj syn měl tři tabletky,“ napsala jedna z matek v únoru 2012 s tím, že se u jejího syna objevily záchvaty: „Jsem šokována popularitou tohoto výrobku, která stále roste, a nedostatkem znalostí mezi rodiči i chybějícím varováním na obalu. Rodiče musí být varování. Prosím, udělejte s tím něco!!!“

„Spotřebitelé by měli vyhledat lékařskou pomoc okamžitě, pokud se u jejich dítěte objeví záchvaty, potíže s dýcháním, letargie, nadměrná ospalost, svalová slabost, zčervenání kůže, vyrážka, zácpa, potíže s močením nebo neklid po požití tohoto přípravku,“ upozornil úřad FDA rodiče v roce 2016. Tehdy ovšem společnost Hyland´s trvala na svém s tím, že její výrobky jsou zcela bezpečné a rodiče nemají jediný důvod se je obávat použít. Společnost naopak obvinila FDA, že mezi rodiče vnáší zmatek a nejistotu.

„Je naprosto ostudné, že Hyland´s odmítal připomínky ohledně svých výrobků, a to i přes četná varování a upozornění ze strany FDA. Místo toho tato společnost dala přednost zisku před zdravím našich dětí,“ uvedla demokratická senátorka Rosa DeLauro, která stojí za návrhem zákona, jež by měl umožnit FDA být v podobných případech aktivnější. Pro rodiče z případu číslo 10723317 ze dne 9. července 2014 je už ovšem pozdě. Devítiměsíční holčička dostala dvě rozdrcené tablety, poté se napila a usnula. O 45 minut později ji její rodiče nalezli v postýlce mrtvou v kaluži zvratků.

Ludmila Hamplová