Naměřená množství radioaktivního jódu v žádném případě nemohou ohrožovat zdraví lidí. Pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší,“ ujišťuje ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Foto: Tomáš Cikrt

Ministr zdravotnictví: Žádné nebezpečí spojené s únikem radioaktivních látek aktuálně nehrozí!

„Vnímám, že mezi lidmi se šíří poplašné zprávy o nebezpečném množství radioaktivního materiálu, který unikl do ovzduší ve Francii a šíří se nad Evropou. Některé zdroje dokonce nabádají k nákupu dozimetrů a jodových tablet. Ujišťuji obyvatele České republiky, že jejich zdraví rozhodně není v této souvislosti nijak ohroženo a ani není na místě začít nadměrně užívat jodové přípravky. Jediné, co v této situaci může některým lidem poškodit zdraví, je totiž právě zbytečné a nadměrné užívání jódu,“ upozornil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík v tiskové zprávě.

 

Před poplašnou zprávou varoval už i Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který velice přísně hlídá veškeré události tohoto typu.

Situace, ke které došlo začátkem měsíce (9. února) ve francouzském Flamanville je sice nepříjemná, avšak nedošlo zde k žádnému úniku radioaktivního materiálu a reaktor nebyl ovlivněn. Každá událost, ke které dojde na půdě jaderné elektrárny, je brána příslušnými úřady velice vážně.

Je pravdou, že v průběhu ledna začaly evropské laboratoře detekovat na některých svých odběrových místech pozitivní hodnoty aktivity radioaktivního jódu I-131 v ovzduší. První informace o zvýšených hodnotách přišla z Norska a postupně byla hlášena detekce I-131 i v dalších zemí Evropy, včetně České republiky.

Podle SÚJB se jedná o velmi nízké hodnoty detekovatelné jen díky spojení velkoobjemových odběrových zařízení s dlouhou dobou odběru (zhruba 1 týden) a citlivé detekční techniky s detektory o vysoké účinnosti a dlouhé doby měření.

„Jedná se o velmi malá množství svědčící o velmi dobré schopnosti detekovat nebezpečí, což lze určitě považovat za velmi dobrou zprávu. Naměřená množství radioaktivního jódu v žádném případě nemohou ohrožovat zdraví lidí. Pozornost by z tohoto pohledu vyvolaly hodnoty až milionkrát vyšší,“ ujistil znovu ministr Miloslav Ludvík.

-TZ MZ-