Je dobrým znamením, že si klienti cení bonusu zdravotních pojišťoven v podobě očkování proti encefalitidě, ale stále je to málo. Lidé s vakcinací váhají, onemocnění přibývá. Foto_ Wikimedia

Nejoblíbenější loňský bonus zdravotních pojišťoven? Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě

Dostat něco navíc, to na Čechy platí. Nejen v supermarketech, ale také v oblasti zdravotního pojištění. I z toho důvodu investují zdravotní pojišťovny každoročně stovky milionů korun do takzvaných bonusových programů. Zejména proto, že na rozdíl od nedávné minulosti, lze zdravotní pojišťovnu změnit ve dvou termínech za rok.

 

Jaký byl tedy nejoblíbenější bonus zdravotních pojišťoven v loňském roce? Zástupci tří velkých hráčů na trhu se víceméně shodli. „Nejvíce využívaným programem na prevenci zdraví se v roce 2016 stal příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě,“ říká Elenka Mazurová z České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). Loni jej jen u ČPZP čerpalo na 24,5 tisíce pojištěnců a u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra dokonce více než 32 tisíce klientů. Tato zdravotní pojišťovna za něj vydala přes 19 milionů korun. Rovněž u VZP patří příspěvek na očkování proti klíšťovému zánětu mozku mezi „nej“ bonusy. „Loni jej využilo rekordních 105 tisíc klientů,“ říká Oldřich Tichý z VZP a doplňuje celkovou částku, kterou v této souvislosti pojišťovna lidem vyplatila – 64 miliony korun.

Lékaři ale mají ke spokojenosti daleko. Česká republika se v rámci Evropské unie dlouhodobě drží na přední příčce v počtu lidí, kteří se nakazí zánětem mozku, přenášeným klíštětem. Onemocnění může i po přeléčení zanechat doživotní následky, někdy končívá i smrtí. Výskyt infikovaných klíšťat se navíc rozšiřuje i do míst, kde jste se s nimi dříve nesetkali – do měst a vyšších poloh na horách.

Když se k tomu přidá ještě relativně nízká proočkovanost Čechů, důvody neradostného prvenství jsou nasnadě.  Ostatně čísla hovoří jasnou řečí: zatímco v roce 2015 bylo za prvních 9 měsíců roku hlášených 272 postižených klíšťovou encefalitidou, loni za stejné období více než pět set. „Vakcíny proti klíšťové encefalitidě existují již desítky let. Praxe tyto očkovací látky dostatečně prověřila nejen u nás, ale i v mnoha dalších zemích našeho kontinentu,“ dodává na adresu stále váhajících lékař Rastislav Maďar.

Zájem o prevenci

Ale zpět k bonusovým programům. Jimi zdravotní pojišťovny cílí na různé skupiny současných i potenciálních klientů. Oblíbené bývají například příspěvky pro těhotné ženy, na vitamíny nebo zdravotní pobyty pro děti, různá preventivní vyšetření, léčebný tělocvik či další druhy očkování, nehrazené ze zdravotního pojištění. „Veřejnost se již naučila, že zdravotní pojišťovna se může stát významným partnerem v péči o zdraví a více si všímá, co jednotlivé zdravotní pojišťovny nabízejí,“ říká Elenka Mazurová z ČPZP.

Přehled vybraných preventivních programů ČPZP a jejich čerpání za rok 2016

prevence zp
Zdroj: ČPZP

 

Hana Kadečková ze Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra na adresu bonusů doplňuje: „Zajímavým poznatkem loňského roku je výrazně zvýšený zájem klientů o vyšetření, související s prevencí onkologických onemocnění. Tento příspěvek ve výši 500 korun loni čerpaly 4 tisíce klientů – o třetinu více než v roce 2015. Věříme, že tento trend bude pokračovat,“ říká s tím, že celková částka fondu prevence byla loni, stejně jako letos, navýšena na130 milionů korun. I přesto není bezedná a může se tudíž stát, že na některé programy dojdou peníze už v průběhu roku. „Loni se ale nestalo, že bychom museli uzavírat nějaký program fondu prevence z důvodu vyčerpání financí. Klienti jsou sice na tuto možnost na webu upozorněni, ale my jsme rádi, že ji nemusíme využívat,“ vysvětlila Kadečková.

Do konce března

V současné době mohou lidé vybírat mezi nabídkami sedmi zdravotních pojišťoven. Přestup je, na rozdíl od minulosti, možný ve dvou termínech v roce. Ale pouze jednou za 12 měsíců. Do konce března se tak musí rozhodnout ti, kdo chtějí změnit zdravotní pojišťovnu k 1. červenci. Do konce září pak musejí o přestup požádat lidé, kteří změnu plánují k 1. lednu příštího roku. Ačkoli odborníci doporučují, aby se lidé více než o benefity zajímali o to, zda má nová zdravotní pojišťovna uzavřeny smlouvy s jejich lékaři či zdravotnickými zařízeními, většinou jsou to bonusy, které pojištěnce zviklají. „Ráda chodím plavat do bazénu, a když mi bývalá pojišťovna přestala na plavenku přispívat, přešla jsem k jiné. Jsou to sice jenom dvě stovky, ale na ulici je nenajdete,“ směje se osmašedesátiletá Drahuše Hanzlíková z Ostravy a připouští, že i ona se pro změnu rozhodla kvůli výhodám. Jak poznamenala, žádnou újmu kvůli tomu oproti minulosti nezaznamenala. Podle zkušeností zdravotních pojišťoven jsou to právě ženy, kdo se o preventivní a bonusové programy častěji zajímají a využívají je.

Největší zdravotní pojišťovna v zemi – VZP, loni vyřídila 798 713 žádostí o příspěvek z Fondu prevence a svým klientům vyplatila přes 462 miliony korun. „V této částce není započteno zhruba 50 milionů korun, vynaložených na ozdravné pobyty pro chronicky nemocné děti,“ doplňuje mluvčí Oldřich Tichý.

Více peněz i novinky

Letos bude podle jeho slov Fond prevence VZP disponovat výrazně vyšší částkou – zhruba 720 miliony korun. Preventivní fondy posilují i další zdravotní pojišťovny. Například výše zmiňovaná ČPZP  plánuje na preventivní programy 208 milionů korun oproti 110 milionům korun loňského roku. Jak podotkla Elenka Mazurová, pojišťovna k tomuto významnému růstu použije i prostředky z provozního fondu.

Jít si zaplavat, zacvičit, poslat dítě na ozdravný pobyt, odnaučit se kouřit, či se raději nechat očkovat nebo absolvovat některá z nehrazených preventivních vyšetření? I to lze s přispěním zdravotní pojišťovny. A letos se chystají další novinky, které mají přilákat nové pojištěnce. „K nejzajímavějším patří dle mého názoru například příspěvek až tisíc korun na kurz první pomoci nebo příspěvek až tisíc korun v rámci prevence vyhoření osob, které pečují o rodinné příslušníky nemocné Alzheimerovou chorobou,“ říká Oldřich Tichý z VZP. Na monitor dechu nebo na chůvičku pro novorozence mohou nově letos získat příspěvek pojištěnci Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. ČPZP zase mimo jiné navyšuje prostředky na některé oblíbené preventivní programy. Například v rámci programu Manažerka mateřství mohou ženy nově čerpat až 1500 korun. Novinek je ale mnohem více. Srovnávat mezi nabídkami jednotlivých zdravotních pojišťoven, to je muž na každém pojištěnci.  Informace lze nalézt například na stránkách ministerstva zdravotnictví.

-ova-