Všeobecne platí pravidlo, že s deťmi mladšími ako tri roky sa necestuje. Ilustračné foto: Flickr

Německo hlásí výrazný nárůst případů černého kašle

Černý kašel, bakteriální infekci, která ohrožuje na životě především kojence a pacienty s nemocemi dýchacího ústrojí, loni zaznamenal berlínský Institut Roberta Kocha u 22.119 lidí. To je nejvíce od roku 2013, kdy v Německu začalo plošně platit povinné ohlašování takovýchto případů, uvedla agentura DPA.

 

Kochův institut, který se specializuje na infekční choroby, v roce 2013 zaznamenal 12.600 případů. Před dvěma lety pak počet nově zaregistrovaných nemocných vzrostl asi na 14.000 a od té doby je vyšší zhruba o 8000.

„Očividně jsme svědky nejen rozmachu nemoci, ale také jejího lepšího zaznamenávání,“ uvedla Wiebke Hellenbrandová z Kochova institutu.

Česká republika zaznamenala výrazný nárůst počtu případů černého kašle naposledy v roce 2014, kdy Státní zdravotní ústav (SZÚ) evidoval 2521 pacientů, což bylo nejvíce za posledních 50 let. Naopak v roce 2015 nastal citelný pokles a počet případů se snížil na 585. Data za loňský rok SZÚ na svém webu zatím nezveřejnil.

Černý kašel se přenáší kapénkami a způsobuje záchvaty kokrhavého kašle. Pro novorozence a lidi s nemocemi dýchacího ústrojí je nemoc mimořádně nebezpečná, v Německu loni na černý kašel zemřeli tři novorozenci.

Proti černému kašli se v Česku očkují povinně děti, vakcinaci jim hradí zdravotní pojišťovny. Takzvaná hexavakcína chrání kojence a batolata, přeočkovávají se předškoláci a od roku 2009 i děti od deseti do 11 let. Dospělým pojišťovny očkování nehradí.

-čtk-